România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Adrian Năstase despre dezavantajele României în relația cu China

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUAdrian Năstase
Adrian Năstase - Sputnik Moldova, 1920, 29.05.2023
Abonare
Adrian Năstase a dezvăluit că în ziua în care a sosit el la Beijing a venit și ministrul de Externe al Ungariei care a plecat de acolo cu un angajament de 3 miliarde de dolari pentru industria auto din Ungaria
Bruxelles, 29 mai – Sputnik. Adrian Năstase face o comparație între vizita sa de fost demnitar la Beijing, și cea a ministrului de Externe al Ungariei.
”Aș vrea să remarc faptul că în ziua în care am sosit eu la Beijing a venit și ministrul de Externe al Ungariei. Eu plec de aici, după câteva discuții și după câteva interviuri, el pleacă cu un angajament de trei miliarde de dolari, pentru industria auto din Ungaria. Și România, și Ungaria, fac parte din NATO. Și România, și Ungaria, fac parte din UE”, a arătat fostul premier Adrian Năstase.
El a arătat că România nu este capabilă să folosească anumite momente de oportunitate.
”Și așa cum s-a întâmplat și cu relația cu Rusia. La fel, înainte de conflictul din Ucraina, au existat deplasări săptămânale ale oficialilor din Franța, Germania, Italia, la Moscova. Noi, de zece ani de zile, nu am avut niciun fel de relații politice cu Rusia. Și de aici nivelul foarte scăzut al relațiilor economice”, mai arată Năstase.
El a atras atenția că lumea se schimbă și că România are nevoie de mai mulți prieteni.
”Ungaria, mă uit cu interes la politica lor, are o soție, dar are și mai multe amante. Reușește, până la urmă, chiar dacă unii critică această abordare. Eu nu cred că este bine ce s-a întâmplat la noi după 2005, o ignorare completă a relației cu China și o relația a unor investiții care ar fi fost extrem de utile, la noi”, a mai comentat fostul premier.
El a atras atenția că România merge pe pilot automat în relația cu Statele Unite, dar, crede Năastase, România ar trebui să explice și americanilor, și unor occidentali, faptul că are dreptul și la interese specifice.
Fluxul de știri
0