Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Yuanul câştigă o poziţie semnificativă în tranzacţiile Rusiei

© Sputnik / Alexandr Demyanchuk / Accesați arhiva multimediaРубли и юани
Рубли и юани - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2023
Abonare
Ponderea monedei chinezeşti în tranzacțiile Rusiei va crește de zece ori în acest an, a prezis șeful celui mai mare creditor de stat din Rusia.
BUCUREŞTI, 27 mai – Sputnik.Yuanul chinezesc a devenit un jucător major în comerțul exterior al Rusiei, iar cota acestuia în tranzacţiile transfrontaliere ale țării se aşteaptă să crească de zece ori, a declarat marți Herman Gref, șeful celui mai mare creditor de stat din Rusia, Sber.
Ponderea yuanului în tranzacţiile de export ale Rusiei a urcat de la 2% la 18%, iar în plățile de import, de la 5% la 27% în ultimul an, potrivit lui Gref, citat de RT.
Vorbind la un forum de afaceri Rusia-China din Shanghai, acesta a subliniat interesul „semnificativ” pentru monedele naționale, în special pentru yuan, în rândul clienților băncii.
„În 2023, ne așteptăm la o creștere de zece ori a numărului de tranzacții în yuani, comparativ cu anul trecut”, a spus Gref.
Gref a descris proiectul Beijingului de infrastructură și investiții ca fiind un model important pentru dezvoltarea infrastructurii globale. El a adăugat că Sber, un creditor sistematic important în economia rusească, va fi dispus să participe la proiect.
Două treimi din comerțul actual dintre Rusia și China se realizează în monedele naționale, yuanul și rubla, potrivit Băncii Rusiei.
Ultimele date de tranzacționare arată că aproape toate achizițiile de petrol brut, gaze, cărbune și anumite metale din Rusia sunt acum efectuate în yuani.
Distanţarea de dolarul american și euro în comerțul internațional s-a accelerat pe fondul sancțiunilor dure impuse de ţările occidentale împotriva Rusiei, care este un producător și exportator mondial major de energie.
Yuanul a depășit dolarul, devenind cea mai utilizată monedă în tranzacțiile transfrontaliere ale Chinei în martie, potrivit calculelor bazate pe datele de la Direcţia de stat de administrare a schimbului valutar.
Fluxul de știri
0