Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE aprobă o centrală nucleară dezvoltată de Rusia

© AP Photo / Ross D. FranklinImagine simbol
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2023
Abonare
Extinderea centralei nucleare PAKS din Ungaria este crucială pentru securitatea energetică a ţării.
BUCUREŞTI, 27 mai – Sputnik.Ungaria a primit aprobarea din partea Comisiei Europene pentru a modifica contractele pentru noile reactoare la centrala sa nucleară PAKS (NPP), dezvoltată de compania Rosatom din Rusia, a dezvăluit ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto.
PAKS NPP produce mai mult de jumătate din energia electrică consumată în țară. În 2014, Moscova și Budapesta au încheiat un acord de expansiune a centralei, Rosatom angajându-se să construiască două reactoare noi, cu o capacitate de 1,2 gigawati fiecare, potrivit RT.
Proiectul a fost marcat de întârzieri îndelungate, iar oficialii ungari au discutat despre modificarea contractului pentru a include o companie de management de proiect care să-l accelereze, potrivit Reuters.
„Am primit aprobarea de la Comisia Europeană. Comisia a aprobat modificările contractuale pentru noile reactoare pentru a fi construite la PAKS, atât construcția, cât și contractul de finanțare”, a declarat joi Szijjarto.
Autoritățile ungare au spus anterior că extinderea infrastructurii PAKS este considerată ca fiind crucială pentru securitatea energetică a ţării.
Energia nucleară nu este acoperită de sancțiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei, iar Ungaria a declarat în mod repetat că se va opune oricărei încercări de a impune restricții asupra sectorului nuclear al Rusiei.
Fluxul de știri
0