Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

SA Energocom intentioneaza sa achizitioneze gaze la preturi mai bune

© Sputnik / Mihai CarausГазовая конфорка
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 27.05.2023
Abonare
Gazul este planificat să fie achiziționat din fondurile propuse de guvernul norvegian, precum și de BERD.
CHIȘINĂU, 27 mai - Sputnik. Întreprinderea de stat Energocom intenţionează să achiziţioneze gaze naturale la preţuri mai bune, decizia a fost luată vineri la o şedinţă a comitetului interdepartamental de planificare strategică, a informat serviciul de presă al companiei.
Prețul la care este planificată achiziția, însă, nu este specificat. Serviciul de presă a precizat că sursa de energie urmează să fie achiziționată în cheltuiala a 200 de milioane de euro oferită de guvernul norvegian și de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), în egală masură.
„Tranzacțiile se vor desfășura pe o platformă comună a UE, astfel încât la ele să poată participa cât mai mulți furnizori. Acest lucru va oferi și flexibilitate în etapa de precalificare prevăzută în contractul de împrumut cu BERD. Astfel, valoarea Portofoliului Energocom va scădea, ceea ce va face posibilă achiziționarea cantităților de gaze necesare în următorul sezon de încălzire”, a declarat ministrul Energiei, Viktor Parlikov.
SA Energocom a returnat în aprilie 35 de milioane de euro din prima tranșă a creditului luat de la BERD, pe 1 iulie urmând să închidă prima tranșă de 100 de milioane de euro. La sfârșitul perioadei de curățare, notează sursa, această sumă din prima tranșă poate fi preluată din nou.
Fluxul de știri
0