Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Reuniunea Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice: declarații cheie

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принял участие в пленарном заседании ЕЭФ
Президент РФ В. Путин принял участие в пленарном заседании ЕЭФ - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2023
Abonare
Sinteza principalelor declarații care au răsunat în cadrul ședinței în format extins a Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice.
CHIȘINĂU, 26 mai - Sputnik. Liderii țărilor membre UEEA au participat la ședința Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, care a fost prezidată de președintele Rusiei, Vladimir Putin. Împreună cu alți reprezentanți ai conducerii statelor membre UEEA care au sosit la Moscova, el a examinat modul în care sunt realizate prioritățile președinției ruse în uniune.
Din UEEA fac parte Rusia, Armenia, Republica Belarus, Kazahstan și Kîrgîzstan. În 2023, Federația Rusă deține președinția în organele de conducerea a uniunii.

Putin a propus adăugarea unei a cincea libertăți în cadrul UEEA

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a propus să fie adăugată la cele patru libertăți binecunoscute - circulația bunurilor și serviciilor, finanțelor și capitalului uman în cadrul UEEA, cea de a cincea - libertatea cunoștințelor, care ar contribui la formarea unei ideologii eurasiatice comune.
Liderul rus le-a propus participanților la summitul UEEA să dezvolte prioritățile comune privind dezvoltarea tehnologică și să creeze alianțe tehnologice cu implicarea țărilor terțe.
În opinia lui, acum sunt necesare eforturi coordonate de consolidare a suveranității tehnologice în sectoarele principale ale economiei.
El a remarcat că scopul unor astfel de alianțe ar putea fi organizarea unor noi producții de înaltă tehnologie pe teritoriul statelor membre

Agenție de rating eurasiatică

Putin a propus înființarea unei Agenții de rating eurasiatică, în măsură să asigure existența unui instrumentar de evaluare adecvat pentru deservirea activității economice crescânde pe teritoriul UEEA.
"Dar aici, desigur, sunt necesare abordări principiale, criterii stricte și capacitatea de a respecta aceste criterii. Trebuie să se procedeze astfel încât munca să fie absolut obiectivă. În asta constă toată valoarea ei. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, atunci nici nu are sens.”, a spus Putin.

Un ecosistem digital unic

Putin le-a propus țărilor participante să formeze un ecosistem digital unic în cadrul UEEA.
"Asigurarea suveranității digitale a UEEA este la ordinea zilei. Voi aminti că Rusia a inițiat procesul de stabilire a parteneriatelor între cei cinci în domeniul IT încă în 2017. Este important ca statele membre ale uniunii să formeze un singur ecosistem digital, ceea ce ar presupune integrarea sistemelor naționale de servicii publice electronice și guvernelor electronice ale fiecăruia dintre cei cinci participanți. Vă asigur că Rusia a avansat destul de mult aici și a pus un început foarte bun", a spus Putin.

Despre libertatea de circulație a cetățenilor și circulația mărfurilor în spațiul UEEA

Președintele Rusiei a atras atenția asupra necesității de a asigura libertatea de mișcare în cadrul UEEA, pentru ca atunci când oamenii vin în alte state ale uniunii să se simtă confortabil, ca acasă.
Potrivit lui Putin, acest lucru poate fi realizat prin menținerea „reală, la o sută de procente a libertății de circulație a serviciilor, a finanțelor și a capitalului uman” în cadrul UEEA și prin asigurarea „combinării avantajelor competitive” ale statelor membre.
La rândul său, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a declarat că țările participante la uniune ar trebui să realizeze la maxim toate sarcinile stabilite la constituirea acesteia, să acorde o atenție deosebită realizării depline a primei dintre cele patru libertăți - libertatea circulației mărfurilor.
Liderul Kazahstanului a menționat că în cadrul UEEA sunt realizate proiecte comune ample de infrastructură, se dezvoltă cooperarea industrială, se formează o piață comună a serviciilor, este în creștere ponderea monedelor naționale în achitările reciproce

UEEA poate crea un centru al noii lumi multipolare

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko, a declarat că, prin eforturi comune, țările UEEA ar fi în stare să creeze unul dintre centrele noii lumi multipolare.
„Sunt sigur că prin eforturi comune vom putea realiza în deplină măsură potențialul uniunii noastre atât în ​​cadrul asociației, cât și pe circuitul extern. În felul acesta vom putea crea unul dintre centrele importante, responsabile ale noii lumi multipolare”, a spus Lukașenko în discursul ținut la ședința extinsă a Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice de la Moscova.

Aliev, despre existența premiselor pentru normalizarea relațiilor dintre Baku și Erevan.

Există premise serioase pentru normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia, în baza recunoașterii reciproce a integrității teritoriale, a declarat joi președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, la ședința extinsă a Consiliului Suprem al Uniunii Economice Eurasiatice, comunică RIA Novosti.
„Cooperarea Azerbaidjanului cu țările membre ale UEEA, cu excepția Armeniei, se dezvoltă cu succes pe parcursul a 30 de ani. Există premise serioase pentru normalizarea relațiilor dintre Azerbaidjan și Armenia, în baza recunoașterii reciproce a integrității și suveranității teritoriale. Astăzi, la inițiativa părții ruse, va avea loc o întâlnire trilaterală a președinților Rusiei și Armeniei și ai Azerbaidjanului”, a menționat șeful statului azer.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și-a exprimat speranța că la întâlnirea trilaterală cu președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, și prim-ministrul Armeniei, Nikol Pashinian, va fi posibil să se ajungă la un consens în privința chestiunilor controversate.
Fluxul de știri
0