Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ofiţer rus din trupele de menţinere a păcii, medaliat postmortem de către ONU

© Sputnik / Caraus MihaiDrapel
Drapel - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2023
Abonare
Secretarul general al ONU Antonio Guterres a medaliat ofiţeri de menținere a păcii care și-au pierdut viața în timpul misiunilor, printre care locotenent-colonelul rus Alexei Miziura.
BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik.Secretarul general al ONU Antonio Guterres a medaliat ofiţeri de menținere a păcii care și-au pierdut viața în timpul misiunilor, printre care locotenent-colonelul rus Alexei Miziura, care a făcut parte dintr-o echipă de recunoaștere, ucisă într-un accident de elicopter în Republica Democrată Congo, anul trecut.
Ceremonia desfăşurată la Sala Generală a Adunării ONU din New York a marcat joi a 75-a aniversare a Zilei ONU dedicată trupelor de menţinere a păcii, care urmează să fie celebrată pe 29 mai.
Șeful ONU a depus o coroană în onoarea a peste 4.200 de ofiţeri din trupele de menţinere a păcii, care și-au pierdut viața sub steagul ONU din 1948, și a acordat medalii postume în cinstea a 103 ofiţeri decedați anul trecut, potrivit RT.
Locotenent-colonelul rus Alexei Miziura a fost un ofițer principal de informații în Misiunea de stabilizare a Organizației Națiunilor Unite în Republica Democrată Congo (MONUSCO). La 29 martie 2022, a plecat într-o misiune de supraveghere și recunoaștere cu o echipă de observatori militari din cadrul ONU, când elicopterul lor a luat foc în apropierea orașului Rutshuru. În zonă aveau loc lupte între militarii congolezi și militanții afiliați Mişcării 23 martie (M23), cele două tabere învinovățindu-se reciproc pentru prăbuşirea aeronavei. Întreaga echipă a ONU a fost ucisă în accident, inclusiv șase pakistanezi și un ofiţer sârb.
„Miziura a rămas devotat datoriei sale până la sfârșit, făcând eforturi să aducă pacea și stabilitatea în țara congoleză. Înaltul său profesionalism, precum și curajul de care a dat dovadă l-au ajutat să îndeplinească cu succes cele mai importante misiuni”, a declarat misiunea rusă la ONU. Reprezentantul permanent al Moscovei, Vassili Nebenzia, a acceptat medalia în numele lui Miziura și o va transmite familiei ofițerului.
Premiul postum este denumit după Dag Hammarskjold, un fost secretar general al ONU care a fost ucis într-un accident de avion în timp ce se deplasa pentru a purta discuții de încetare a focului, în timpul crizei din Congo din 1961. Circumstanțele exacte ale acelui dezastru sunt încă necunoscute.
Se consideră că militanții M23 au fost învinși în 2013 cu ajutorul trupelor ONU de menţinere a păcii, dar s-au ridicat din nou în ultimii ani. La începutul acestei luni, Comunitatea pentru Dezvoltare în Africa de Sud (SADC), formată din 16 membri, a acceptat să trimită trupe pentru a se alătura Forței militare regionale din Africa de Est, care, din decembrie 2022, a fost prezentă în mai multe zone ale Congo controlate anterior de miliția M23.
Fluxul de știri
0