Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Datele arată că Germania a intrat în recesiune

© AP Photo / Michael ProbstBrokeri la bursa de valori din Frankfurt
Brokeri la bursa de valori din Frankfurt - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2023
Brokeri la bursa de valori din Frankfurt
Abonare
Produsul intern brut (PIB) al Germaniei a scăzut pentru două trimestre consecutive, au arătat cifrele publicate joi de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), ceea ce înseamnă că țara a intrat în recesiune.
BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik. Producția în primul trimestru a scăzut cu 0,3% față de ultimele trei luni, după o scădere de 0,5% între octombrie și decembrie, a menţionat Destatis, menționând că estimarea sa inițială, publicată luna trecută, era de stagnare, sau de creștere 0%.
Inflația ridicată a persistat în cea mai mare economie a Europei, forțându-i pe germani să cheltuiască mai puțin, a explicat biroul de statistică. În ianuarie și februarie 2023, indicele prețurilor de consum a fost de 8,7%, scăzând ușor la 7,2% în aprilie, arată datele oficiale. Procentul este cu mult peste ținta de 2% stabilită de banca centrală privind inflația pe termen mediu.
Prețurile la energie și alimente, în special, au înregistrat o creștere peste medie de la începutul conflictului din Ucraina și au devenit principalii factori care au contribuit la rata ridicată a inflației în Germania, a explicat Destatis.
„Reticența gospodăriilor de a face cheltuieli a fost evidentă într-o varietate de domenii: gospodăriile au cheltuit mai puțin pentru alimente și băuturi, îmbrăcăminte și încălțăminte și pentru mobilier în primul trimestru al anului 2023 decât în trimestrul precedent”, se arată în comunicat, citat de RT.
În ianuarie, cancelarul Olaf Scholz a exclus o posibilă recesiune, în ciuda impactului economic al sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei.
„Sunt absolut convins că nu se va întâmpla să intrăm într-o recesiune. Am arătat că suntem capabili să reacționăm la o situație foarte dificilă”, a spus cancelarul într-un interviu pentru Bloomberg TV.
Germania a rămas în urma altor mari state membre ale UE și a UE în ansamblu în ceea ce privește dezvoltarea economică în primul trimestru al acestui an. În total, UE a înregistrat o creștere de 0,2% între ianuarie și martie.
Banca centrală a țării, Bundesbank, a declarat miercuri că se așteaptă ca economia să crească „modest” în trimestrul curent, datorită unei redresări a industriei pe fondul unui stoc de comenzi întârziate și a costurilor mai scăzute la energie, care ar compensa stagnarea consumului casnic.
Fluxul de știri
0