Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Agenţia de rating Moody’s subliniază rolul Rusiei în economia globală

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediaExpert în cadrul agenției de rating Moody`s
Expert în cadrul agenției de rating Moody`s - Sputnik Moldova, 1920, 26.05.2023
Expert în cadrul agenției de rating Moody`s
Abonare
Rusia este încă o putere economică dominantă, dar autoritatea ei este contestată prin sancțiunile occidentale, a menţionat agenția de rating.
BUCUREŞTI, 26 mai – Sputnik. Influenţa economică a Rusiei în Uniunea Economică Eurasiatică (EEU) rămâne puternică în ciuda tensiunilor geopolitice și a sancțiunilor occidentale, potrivit agenţiei de rating Moody’s.
Pe de altă parte, agenția a remarcat că incertitudinea tot mai mare subminează rolul Moscovei ca actor diplomatic major și centru economic.
Potrivit raportului, citat de RT, conflictul din Ucraina a determinat țările din Asia Centrală să-și reevalueze rutele comerciale, piețele de export și sursele de investiții, în încercarea de a se diversifica. Acest lucru ar putea stimula creșterea economică regională și poate transforma piețele muncii, a adăugat Moody’s în raport.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2023
Rusia
Putin a menționat cooperare reușită în cadrul UEEA
Conflictul din Ucraina are repercusiuni asupra scenei mondiale, în special asupra ţărilor din fosta Comunitate a Statelor Independente (CSI), foste sovietice, a adăugat aceasta.
Raportul a prezis că o cooperare sporită și dezvoltarea infrastructurii între țările din Asia Centrală va diminua rolul central al Rusiei, pe măsură ce se vor dezvolta rute comerciale regionale mai diverse ca alternative la modelul istoric „hub and spoke” [centru şi spiţe], care leagă Moscova de fostele republici sovietice.
„Ne așteptăm ca puterea în scădere a Rusiei pe scena mondială să remodeleze alianțele geopolitice în CSI, în special în Asia Centrală. China, SUA, UE, dar și Turcia și Iranul vor juca un rol din ce în ce mai proeminent”, a menţionat Moody’s.
În același timp, comerțul dintre Rusia și Asia Centrală a continuat să crească, cu 28% în 2022 faţă de anul precedent, a spus Moody’s. Potrivit raportului, cooperarea economică a crescut în zona de liber schimb condusă de Rusia.
După cum arată statisticile oficiale, comerțul reciproc între statele membre ale UE a atins un nivel record de 83,3 miliarde de dolari până acum, în acest an.
EEU, care se bazează pe Uniunea Vamală a Rusiei, Kazahstanului și Belarusului, a fost înființată în 2015. Mai târziu i s-au alăturat Armenia și Kârgâzstanul. Anul acesta, Iranul a semnat un memorandum privind comerțul liber cu blocul. Uniunea are scopul de a asigura libera circulație a mărfurilor, serviciilor, capitalului și lucrătorilor între națiunile membre.
Fluxul de știri
0