Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Cea mai mare parte a comerțului dintre Rusia şi China nu mai implică dolarul

© Sputnik / Alexander Astafyev / Accesați arhiva multimediaMihail Mişustin
Mihail Mişustin - Sputnik Moldova, 1920, 25.05.2023
Mihail Mişustin
Abonare
Majoritatea plăților în comerţul dintre cele două țări sunt efectuate în monede naționale, a spus premierul rus.
BUCUREŞTI, 24 mai – Sputnik. Aproape trei sferturi dintre tranzacțiile între Moscova și Beijing sunt efectuate în prezent în ruble sau yuani, a dezvăluit miercuri premierul rus Mihail Mişustin în timpul discuțiilor cu premierul chinez Li Qiang la Beijing.
Moscova a afirmat în mod repetat că consideră nesigure atât dolarul, cât și euro, utilizarea lor în tranzacțiile transfrontaliere ale țării fiind pusă în pericol de sancțiunile occidentale legate de conflictul din Ucraina.

„70% din tranzacţiile transfrontaliere dintre Rusia și China sunt deja efectuate în monede naționale – ruble și yuani”, a declarat Mișustin, citat de RT.

În timp ce a participat marți la un forum de afaceri în Shanghai, premierul rus a menționat că decizia ambelor țări de a efectua majoritatea tranzacțiilor în monede naționale a consolidat în mod semnificativ comerțul bilateral, care urmează să atingă o țintă de 200 de miliarde de dolari în acest an.
„În timp ce, în 2021, doar un sfert dintre tranzacţiile între țările noastre au fost efectuate în monede naționale, anul trecut a fost vorba de aproape două treimi”, a spus Mişustin, promiţând să continue să crească „independența cooperării financiare bilaterale și, prin urmare, să consolideze suveranitatea economică”.
Luna trecută, vicepremierul rus Alexander Novak a anunțat că Moscova va trece la monede naționale în comerțul cu energie cu toți partenerii săi străini. El a spus că majoritatea tranzacțiilor din această sferă au fost deja efectuate în cea mai mare parte în yuani și ruble, iar țara intenționează să abandoneze total euro și dolarul în exporturile de energie.
Atât Moscova, cât și Beijingul au intensificat eforturile de reducere a dependenței de dolar și euro în comerțul internațional, pe fondul sancțiunilor anti-Rusia de anul trecut. Președintele Vladimir Putin a sugerat anterior ca yuanul chinezesc să fie utilizat mai mult în comerțul exterior al Rusiei, nu numai în tranzacțiile cu China, ci și cu țările din Africa și America Latină. Totodată, factorii de decizie indieni au luat măsuri în ultimele luni pentru a trece de la dolar la ruble și rupii în comerțul reciproc cu Moscova.
Fluxul de știri
0