România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Fermierii români: Europa Centrală şi de Est, inundată de producţia ucraineană

© Sputnik / Rodion ProcaНа протест у Минсельхоза вышли фермеры из числа тех, кто участвует в бессрочной акции в палаточном городке
На протест у Минсельхоза вышли фермеры из числа тех, кто участвует в бессрочной акции в палаточном городке - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2023
Abonare
Marți, 23 mai 2023, agricultorii români vor participa la Bruxelles, la manifestul fermierilor şi cooperativelor organizat de Grupul de la Vişegrad extins, nemulţumiţi de problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar
BUCUREȘTI, 23 mai – Sputnik. Protestul agricultorilor se va derula între orele 11:00 şi 13:00, în zona Schuman, urmând să fie prezenţi 200 de participanţi din 6 ţări (România, Polonia, Ungaria, Cehia, Bulgaria şi Slovacia), iar 50 vor fi doar din partea României, au anunţat reprezentanţii Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC).
Într-un comunicat al Alianţei pentru Agricultură şi Cooperare se precizează că manifestul este consecinţa nemulţumirii şi dezamăgirii profunde a fermierilor şi cooperativelor din ţările vecine Ucrainei în legătură cu soluţia găsită de Comisia Europeană la problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar, pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de acest conflict armat. ”Comerţul internaţional cu mărfuri agroalimentare cu Ucraina a fost liberalizat pentru încă un an. Compensaţia plătită unor ţări este cu mult sub nivelul necesar. Nu toate ţările din Europa Centrală şi de Est afectate de liberalizarea comerţului cu Ucraina sunt compensate”, au explicat reprezentanții AAC.
Reprezentanţii organizaţiei agricole susţin că situaţia actuală este gravă, fermierii din ţările menţionate confruntându-se în prezent cu o scădere rapidă a preţurilor şi cu o lipsă a cererii de cereale şi seminţe oleaginoase din cauza unui exces al ofertei faţă de cerere.
Potrivit acestora, culoarele de solidaritate nu funcţionează, situaţia fiind cauzată, în principal, de importul fără taxe vamale pentru produsele agricole ucrainene care intră în Uniunea Europeană, unde au fost importate grâu, porumb şi soia, chiar dacă acestea erau destinate ţărilor terţe sau cumpărătorilor tradiţionali de produse ucrainene.

c"Europa Centrală şi de Est este inundată de producţia ucraineană. Prin urmare, aceştia vor căuta alternative de depozitare sau alte opţiuni de comercializare, cu preţul unor condiţii comerciale mai proaste. Într-un termen atât de scurt, nu există nici o posibilitate reală de a creşte capacitatea de depozitare, cel puţin nu fără a compromite parametrii de calitate ai producţiei şi, în principal, capacitatea acesteia de a rezista la mucegai şi dăunători. Această situaţie poate avea cel mai mare impact, în special asupra fermierilor mai mici", avertizează reprezentanţii AAC.

De asemenea, o altă situaţie semnalată de agricultorii români vizează creşterea numărului de camioane încărcate cu produse primare procesate (ulei, făină, mălai, zahăr), fiind nevoie în acest context de contingente în toate statele membre pentru a ţine situaţia sub control şi pentru a nu duce la distrugerea industriilor din ţările din Europa de Est.
În acest context, fermierii şi cooperativele din Europa Centrală şi de Est care participă la protestul din 23 mai 2023 la Bruxelles solicită restabilirea taxelor vamale şi contingentelor la produsele agricole şi alimentare ucrainene şi extinderea listei de produse reglementate de regulamentele privind măsurile preventive temporare referitoare la importurile din Ucraina pentru a include ouăle, carnea de pasăre, uleiul, făina, mălaiul, zahărul, fructele şi legumele, precum şi prelungirea acesteia până la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană.
Alte cerinţe ale AAC vizează: extinderea listei ţărilor care pot decide să interzică introducerea anumitor mărfuri agroalimentare din Ucraina pe pieţele proprii cu Cehia, extinderea listei ţărilor eligibile pentru pachete de compensare, inclusiv Rezerva de criză cu Cehia, crearea unui fond special pentru sprijinirea fermierilor din Europa Centrală şi de Est, finanţat în afara fondurilor alocate Politicii Agricole Comune, permiterea statelor membre din Europa Centrală şi de Est să aplice ajutor naţional în conformitate cu deciziile guvernelor lor.
Fermierii mai vor creşterea finanţării pentru construirea rutelor de transport, a infrastructurii de transport şi a porturilor care să permită tranzitul eficient al produselor agricole şi alimentare din Ucraina către porturile din Marea Baltică şi Marea Neagră, sprijin financiar şi de personal pentru serviciile fitosanitare naţionale care examinează produsele agricole importate, consolidarea mecanismelor de control a transportului pe culoarele de solidaritate şi calităţii produselor transportate.
Nu în ultimul rând, organizaţia agricolă cere răspunsuri mai rapide din partea autorităţilor Uniunii Europene la situaţia economică actuală din sectorul agricol şi atingerea obiectivelor PAC fără reducerea competitivităţii producătorilor agricoli şi impunerea concurenţei neloiale asupra produselor agroalimentare din UE în detrimentul celor din afara UE - Reciprocitate.
Fluxul de știri
0