Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

CEDO obligă România să accepte căsătoriile gay

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Accesați arhiva multimediaЕвропейский суд по правам человека
Европейский суд по правам человека - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
O decizie a Curții Europene a Drepturilor Omului obligă România trebuie să recunoască căsătoriile între persoanele de același sex
BUCUREŞTI, 23 mai - Sputnik. CEDO a taxat țara noastră pentru încălcarea articolului referitor la ”dreptul la respectarea vieții private și de familie”.
Astfel, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a admis plângerea formulată de Asociația ACCEPT și 14 persoane împotriva Statului Român prin care s-a sesizat încălcarea Articolului 8 din Convenția CEDO, ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” în cauza Buhuceanu și alții vs România.
Statul român trebuie să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex și să le protejeze drepturile.
Curtea a declarat cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă, că cererile cetățenilor români sunt admisibile. Se constată, de asemenea, că a avut loc o încălcare a articolului 8 din Convenție.
CEDO hotărăște, în unanimitate, ”constatarea unei încălcări a Convenției constituie în sine o satisfacție echitabilă suficientă pentru orice prejudiciu moral suferit de reclamanți”.
Fluxul de știri
0