Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Alegerile anticipate, vectorul european și posibilul președinte: sondaj IMAS

© Sputnik / Mihai Caraus Выборы в парламент Молдовы 2021
 Выборы в парламент Молдовы 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 23.05.2023
Abonare
Compania de cercetare sociologică IMAS a prezentat rezultatele ultimului Barometru socio-politic.
CHIȘINĂU, 23 mai – Sputnik. Cetăţenii Republicii Moldova consideră că ţara are nevoie de alegeri parlamentare anticipate: asta arată rezultatele sondajului realizat de IMAS în cadrul ”Barometrului socio-politic - mai 2023”.
Astfel, 47% dintre cei chestionați consideră că alegerile anticipate ar trebui să aibă loc în timpul cel mai apropiat sau până în anul 2025.
Totodată, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, trei partide ar accede în Legislativ. Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) aflat astăzi la guvernare ar acumula 31,1% din voturile respondenților deciși, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) - 27,5%, Partidul ”Șor” - 9,2%.
În ceea ce privește alegerile prezidențiale, dacă în turul doi ar ajunge actualul șef al statului, Maia Sandu, și fostul președinte Igor Dodon, acesta din urmă s-ar bucura de o mai mare încredere din partea cetățenilor. Potrivit rezultatelor sondajului IMAS, pentru Igor Dodon ar vota 45% dintre cei chestionații , iar pentru Maia Sandu - 38%.
Conform datelor obținute în cadrul studiului de opinie, 53% dintre respondenți s-ar pronunța pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Dacă referendumul ar fi organizat duminică viitoare, 40% dintre participanții la sondaj ar vota pentru Uniunea Economică Eurasiatică, 32% - pentru unirea Republicii Moldova cu România, iar 24% dintre cei chestionați s-au declarat ”pentru” aderarea Republicii Moldova la NATO.
Summitul Comunităţii Politice Europene, care urmează să aibă loc la Chişinău pe 1 iunie, este considerat de către 38% dintre respondenţii drept un lucru inutil. 26% dintre cei chestionați de IMAS sunt de acord că acest eveniment va deveni unul istoric. Alte 28% dintre respondenți consideră că summitului este un lucru bun pentru cetățenii țării noastre.
Sondajul a fost realizat în perioada 2-19 mai pe un eșantion de 1112 persoane cu vârsta de 18 ani și mai mult, din 92 de localități, în limbile română și rusă.
Fluxul de știri
0