Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Italia își face fond suveran de investiții

© Sputnik / Alexander VilfPanorama di Roma, Italia.
Panorama di Roma, Italia. - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Italia pregăteşte un fond suveran de investiţii, în contextul unei noi ere a interesului naţional în Europa
Bruxelles, 22 mai – Sputnik. Italia continuă să pregătească un fond suveran de investiţii, pentru a sprijini părţile critice ale economiei sale, pe fondul unei eforturi mai ample din partea mai multor naţiuni europene de a aduce lanţurile globale de aprovizionare mai aproape de casă.
Ministrul italian al Întreprinderilor, Adolfo Urso, a anunţat săptămâna trecută crearea unui fond public-privat care urmăreşte consolidarea ”lanţurilor strategice naţionale de aprovizionare” în domeniile materiilor prime şi energiei.
Acest plan este de aşteptat să treacă prin Parlament înainte de sfârşitul anului.
Anunţul vine după ce Irlanda, o altă naţiune a UE, a declarat la începutul acestei luni că intenţionează să înfiinţeze un fond suveran de gestionare a averilor anul viitor.
Acasta ar fi capitalizat din veniturile fiscale excepţionale şi ar viza costuri pe termen lung, cum ar fi pensiile şi infrastructura.
Franţa, a doua cea mai mare economie din zona euro, a prezentat la începutul acestei luni şi un plan pentru un fond de investiţii pentru metale critice.
”Acesta este un răspuns la concurenţa internaţională în creştere privind resursele critice şi lanţurile de aprovizionare”, a declarat Federico Santi, analist senior la firma de consultanţă politică Eurasia Group.
Italia a înfiinţat un fond de gestionare a averilor în 2011, care are investiţii în sectoarele energetice, comunicaţiilor şi aerospaţiale.
Cel mai recent plan pentru un fond separat întăreşte ideea că Roma încearcă să-şi impulsioneze politica industrială.
Multinaţionalele care aveau lanţurile de aprovizionare răspândite în întreaga lume au avut probleme să-şi ţină în funcţiune liniile de asamblare şi, ca urmare, multe produse au devenit mai scumpe.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a fost mult timp un susţinător al autonomiei strategice - ideea că naţiunile europene trebuie să-şi reducă dependenţa de ţările din afara regiunii.
Conceptul a câştigat din ce în ce mai multă susţinere odată cu crizele recente, iar Macron a făcut un pas mai departe în aprilie, când a făcut eforturi pentru o dependenţă mai mică de Statele Unite. Macron a avertizat că europenii sunt prinşi în crize care nu sunt provocate de ei.
Charles Michel, preşedintele Consiliului European, care conduce discuţii regulate între liderii UE, a spus că există un sprijin din ce în ce mai mare pentru gândirea lui Macron.
Michel a declarat pentru Politico că, în timp ce Macron a vorbit în calitate de preşedinte francez, opiniile sale reflectă o schimbare în creştere în rândul liderilor UE.
Subiectul va fi în centrul atenţiei atunci când cei 27 de şefi de stat se vor reuni în iunie şi vor dezbate cum să dezvolte o nouă relaţie cu China, diferită de cea a Statelor Unite.
Fluxul de știri
0