Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Europa riscă să rămână fără suficient gaz

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка месторождения природного газа.
Компрессорная установка месторождения природного газа. - Sputnik Moldova, 1920, 22.05.2023
Abonare
Potrivit unui analist senior al Fundaţiei de Cercetare Economică Oeconomus din Ungaria, Viktória Németh, în Europa nu mai pot fi crescute semnificativ exporturile de gaze, iar utilizarea surselor regenerabile este limitată
BUCUREŞTI, 22 mai – Sputnik. "Agenţia Internaţională pentru Energie a realizat o analiză pentru acest an despre ce să ne aşteptăm în Europa. Astfel, se preconizează că va lipsi o cantitate semnificativă de gaze naturale pe piaţa europeană", a declarat Viktória Németh.
Ar fi un deficit de aproximativ 56 de miliarde de metri cubi, din care Europa poate acoperi 30 de miliarde de metri cubi din alte surse, dar există încă un deficit de 26 de miliarde de metri cubi, ceea ce reprezintă 6-7% din consumul european pentru următoarea iarnă. Se poate reduce acest decalaj în Europa prin reducerea în continuare a consumului de gaze şi prin îmbunătăţirea eficienţei energetice,.
Cealaltă opţiune este faptul că Europa caută noi furnizori, dar există o lipsă de capacitate de gazoducte pe piaţă, care nu provin din Rusia. Transporturile din Norvegia şi Azerbaidjan au atins deja vârful, în timp ce în Algeria se aşteaptă o uşoară creştere, iar importurile de GNL ar putea creşte.
Viktória Németh a declarat că în cazul statelor membre ale UE se poate observa faptul că se închid treptat zăcămintele din care anterior au fost extrase gaze naturale.
Există patru ţări din UE care pot creşte această cantitate, inclusiv România, dar se pare că gazul din România nu va putea intra în Ungaria înainte de anul 2025.
Olanda este în continuare cel mai mare producător de gaze din Uniunea Europeană, dar şi-a mărit doar temporar producţia de gaze şi intenţionează să o elimine treptat până în 2030. Există motive financiare pentru acest lucru, însă ţările UE au decis să reducă producţia de gaze în ultimii ani, în principal din cauza preocupărilor legate de mediu, şi încearcă să găsească alte modalităţi de a le înlocui.
Potrivit analistului, sursele de energie regenerabilă au un mare potenţial, deoarece în 2021 ponderea acestora în producţia de energie din Europa era de doar 19%, iar în 2022 a fost de 27%.
Fluxul de știri
0