Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Teheranul vrea un parteneriat energetic cu Moscova

© Sputnik / Sergey Mamontov / Accesați arhiva multimediaTurnul Azadi din Teheran, capitala Iranului
Turnul Azadi din Teheran, capitala Iranului - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2023
Abonare
Rusia și Iranul şi-au întărit legăturile economice în contextul sancțiunilor occidentale. De asemenea, Teheranul este interesat de un parteneriat energetic cu Moscova.
BUCUREŞTI, 19 mai – Sputnik. Iranul doreşte să se asocieze cu Rusia pentru a dezvolta noi depozite de petrol în țară, a declarat miercuri ministrul iranian al sectorului petrolier.
Până la zece câmpuri petroliere au fost descoperite recent în Republica Islamică, iar Teheranul dorește implicarea companiilor rusești în dezvoltarea lor, pe lângă proiectele comune existente, a declarat ministrul iranian al sectorului petrolier, Javad Owji, în timpul unei întâlniri cu un înalt diplomat din domeniul energiei din Rusia, potrivit RT.
Prim-ministrul adjunct Alexander Novak se alfă în Iran săptămâna aceasta pentru a discuta despre cooperarea energetică dintre cele două ţări și pentru a vizita expoziţia petrolieră din Iran, deschisă în prezent în capitala Teheran.
Potrivit lui Novak, companiile petroliere rusești evaluează șase câmpuri petroliere din Iran, iar Gazprom are în vedere dezvoltarea comună a două câmpuri petroliere. De asemenea, există planuri pentru un proiect de lichefiere a gazelor naturale și livrarea lor către piețele globale, a mai spus Novak.
În general, Gazprom și guvernul iranian discută despre proiecte petroliere în valoare de până la 40 de miliarde de dolari, potrivit lui Owiji.
„Industria petrolului și a gazelor reprezintă o coloană vertebrală pentru economiile țărilor noastre. Consolidarea cooperării bilaterale în acest domeniu va crește, fără îndoială, durabilitatea economică a Rusiei și Iranului”, a subliniat Novak.
Cele două țări şi-au consolidat recent legăturile în domeniul energiei și comerțului, ambele fiind vizate de sancțiunile occidentale.
Fluxul de știri
0