România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Sindicaliștii din penitenciarele din România se solidarizează cu profesorii

© Sputnik / Mihai CarausImagine simbol
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2023
Abonare
Susținere inedită pentru sindicaliștii din învățământ: sindicatele din penitenciare susțin greva profesorilor și vor ieși în stradă alături de cadrele didactice.
BUCUREȘTI, 19 mai -Sputnik. Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP) susține greva profesorilor și anunță că polițiștii de penitenciare vor ieși în stradă alături de cadrele didactice. Sindicatele din penitenciare consideră că măsura luată de profesori de a declanșa greva generală este una legitimă, atâta timp cât un profesor își începe cariera cu un salariu de 2400 de lei.
În spirit de solidaritate sindicală, polițiștii de penitenciare vor protesta alături de educatori, învățători și de profesori, au anunțat liderii de sindicat.
”Politicienii ar trebui să înțeleagă că educația, alături de sănătate și de siguranța națională reprezintă unul dintre cei trei piloni interdependenți ai unui stat de drept funcțional”, a mai transmis Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor (FSANP).
Aceștia au atras atenția că cei 23 de mii de deținuți din sistemul penitenicar sunt ”produsul” dezinteresului autorităților în ceea ce privește educația, sănătatea și siguranța publică.
”Lipsa de educație și un învățământ pe butuci au ca efecte, printre altele, creșterea infracționalității în Românie. Avem în penitenciare 23.000 de deținuți, dintre care peste 15.000 au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni cu violență (crime, violuri, tâlhării). O educație corespunzătoare, un sistem de învățământ pus la punct și guvernanți care să nu-și bată joc de cadrele didactice ar fi determinat ca numărul românilor, victime ale infractorilor dovediți de instantă să fie mult mai mic”, spun liderii sindicali.
”Guvernul României cheltuiește lunar aproximativ 6000 de lei cu un deținut, în timp ce educatorii, învățătorii, profesorii își încep carierele cu un salariu de aproximativ 2400 de lei. Paradoxal, cifrele demonstrează că politicienii respectă mai mult infractorii decât pe propriii lor dascăli. Condițiile de detenție din închisori sunt superioare condițiilor din școlile din mediul rural. Fără educație în condiții corespunzătoare, fără dascăli motivați din punct de vedere financiar, învățământul românesc nu are nicio perspectivă de dezvoltare”, au mai transmis aceștia.
Fluxul de știri
0