România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Monument sovietic de la Timișoara amenințat cu mutarea

© Sputnik / Georgiana ArseneImagine simbol
Imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2023
Abonare
Memoria celui de-al doilea război mondial e amenințată de o poziționare rusofobă a autorităților centrale din România, care încearcă să rescrie istoria României în funcție de noile orientări geopolitice.
BUCUREȘTI, 18 mai -Sputnik. Prefectul județului Timiș a cerut scoaterea monumentului dedicat ostașilor sovietici căzuți în luptele pentru eliberarea României de trupele naziste, în afara orașului. Primarul Dominic Fritz solicită dezbatere publică.
O decizie privind mutarea monumentului Ostaşului Necunoscut din Parcul Scudier din Timișoara, cunoscut și sub numele de Monumentul ostașului sovietic, trebuie luată numai după dezbateri între specialiști, este decizia primarului Dominic Fritz cu care-i răspunde prefectului de Timiș care i-a cerut scoaterea monumentului din centrul orașului, anunță Radio Timișoara.
Fritz a participat la o dezbatere pe această temă, organizată de de Initiațiva Timișoara și Societatea Timișoara.
“Prezența unui monument care, odată a fost ridicat pentru a onora armată sovietică, cu siguranță ne confruntă cu niște întrebări grele despre identitatea și istoria Timișoarei. Asta nu în ultimul rând și în contextul războiului din Ucraina. Însă o decizie politică despre mutare sau distrugerea unui monument din trecut nu cred că trebuie să fie la începutul unei dezbateri, ci, de fapt, să fie sfârșitul unei dezbateri, unei dezbateri ample în comunitate locală, cu artiști, istorici, oamenii din societate civilă ș.a.m.d. Eu îmi doresc ca această dezbatere să continue până când, la nivelul comunității, avem o soluție bine conturată în ceea ce privește nu doar soarta monumentului, ci și a ceea ce am putea pune în loc”, a declarat Dominic Fritz.
Fluxul de știri
0