Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Această ţară sud-americană se angajează să înlăture dolarul american

© AFP 2024 / JUAN BARRETOПрезидент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото.
Президент Венесуэлы Николас Мадуро. Архивное фото. - Sputnik Moldova, 1920, 19.05.2023
Abonare
Venezuela intenționează să elimine dolarul în tranzacțiile transfrontaliere, a declarat președintele Nicolas Maduro la începutul acestei săptămâni.
BUCUREŞTI, 19 mai – Sputnik. Venezuela intenționează să elimine dolarul în tranzacțiile transfrontaliere, a declarat președintele Nicolas Maduro la începutul acestei săptămâni, susținând că măsura va ajuta Republica bolivariană să aibă o economie independentă.
Este ultima țară care a afirmat public că plănuieşte să îşi reducă dependența de dolarul american. Măsuri similare au fost anunțate recent de Argentina, Brazilia și Irak. Între timp, grupul de națiuni BRICS are în vedere introducerea unei noi monede de rezervă care să înlocuiască dolarul.
„Aceasta este calea Venezuelei către o economie liberă, în care monedele nu sunt folosite pentru a pedepsi țările și pentru a impune sancțiuni”, a declarat Maduro marți, într-un interviu acordat presei locale, potrivit RT.
Venezuela se numără printre primele cinci ţări cele mai sancționate din lume. Țara sud-americană a suferit una dintre cele mai puternice contracții economice din istorie. Anul trecut, Washingtonul a permis gigantului american Chevron să reia producția limitată de petrol în țară, dar majoritatea sancțiunilor rămân în vigoare și continuă să afecteze economia venezueleană.
Politicile de sancțiuni de lungă durată impuse de Casa Albă, precum şi creșterea inflației în SUA, au obligat mai multe țări din întreaga lume să caute alternative la dolar.
La începutul acestei luni, președintele argentinian Alberto Fernandez și omologul său brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, au convenit dezvoltarea unui cadru pentru utilizarea valutelor naționale în tranzacțiile reciproce.
Luna trecută, Argentina a confirmat tranzacţiile în yuani pentru importurile din China, în locul dolarilor americani, în încercarea de a proteja rezervele în scădere ale ţării. În martie, China și Brazilia au convenit abandonarea dolarului în tranzacțiile lor bilaterale, în efortul de a reduce costurile de investiții și de a dezvolta legături economice între cele două țări. În februarie, banca centrală din Irak a declarat că va permite pentru prima dată tranzacţiile în yuani în comerțul cu China.
La începutul acestui an, yuanul a depășit dolarul american în tranzacțiile comerciale internaționale ale Chinei.
Fluxul de știri
0