Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Studiu: Germania ar putea aluneca în recesiune

© AP Photo / Markus SchreiberBundestag, Germania, drapel
Bundestag, Germania, drapel - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2023
Abonare
Încrederea investitorilor în Germania a scăzut pentru a treia lună consecutiv, pe măsură ce perspectivele de creștere devin tot mai negative.
BUCUREŞTI, 18 mai – Sputnik. Încrederea investitorilor în Germania a scăzut pentru a treia lună consecutiv, pe măsură ce perspectivele de creștere devin tot mai negative, ceea ce trezeşte temeri privind izbucnirea unei recesiuni în cea mai mare economie a UE, a informat marți Bloomberg.
Indicele privind perspectivele economice, măsurat de institutul de cercetări economice Zew, a scăzut la -10.7 în mai, de la 4.1 în aprilie, reprezentând primul rezultat sub zero din acest an. De asemenea, s-a deteriorat şi indicele privind condițiile actuale, a mai menţionat agenţia.
Datele vin pe fondul unei scăderi a producţiei mai pronunţate decât se aştepta în majoritatea industriilor din Germania. Noile comenzi primite de companiile de producție au scăzut cu 10,7 % la nivel lunar în martie, fiind cel mai accentuat declin din aprilie 2020.
„Experții în piața financiară anticipează o agravare a situației economice deja nefavorabile, în următoarele șase luni. Drept urmare, economia germană ar putea aluneca într-o recesiune, deși una ușoară”, a declarat președintele Zew, Achis Wambach, într-un comunicat, potrivit RT.
Economiștii prezic că industria germană va rămâne în stagnare în loc de recuperarea la care se spera, ceea ce atenuează perspectivele unei redresări economice.
„Zew transmite astăzi un mesaj îngrijorător. Trei căderi consecutive sunt o nouă tendință, o tendință în direcția greșită”, a declarat, într-un raport către clienți, Carsten Brzeski, șef global al macro la ING.
Situaţia mai dificilă pe plan financiar și șocul creșterii prețurilor la energie au început să afecteze negativ creșterea pe termen scurt a economiei germane, a avertizat marţi Fondul Monetar Internațional (FMI) în raportul său.
Se aşteaptă ca PIB-ul Germaniei „să rămână aproape de zero în 2023, înainte de a se consolida treptat la 1% -2% în perioada 2024-2026, pe măsură ce efectele întârziate ale crizei monetare se vor disipa treptat, iar economia se va adapta la șocul din sectorul energetic”, potrivit FMI.
Fluxul de știri
0