România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Navigația pe Dunăre: Ucraina plătește mai bine ca România

© Sputnik / Maksim Bogodvid / Accesați arhiva multimediaБаржи на реке Дунае в черте города Белграда
Баржи на реке Дунае в черте города Белграда - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2023
Abonare
România rămâne fără marinari pe Dunăre din pricina salariilor mari. Criza din Ucraina care a creat alternative profitabile pentru marinarii români, a agravat situația.
BUCUREȘTI, 18 mai -Sputnik. Dacă Ucraina își poată plăti un căpitan de navă cu 3500 de euro, în România căpitanul primește aproximativ 1200 de euro, ceea ce face ca navigatorii români să prefere contractele cu țara vecină.
Este o nevoie mare de personal brevetat (căpitan, timonier, marinar, șef mecanic) pentru navigația fluvială românească, dar pe de o parte dificultatea de a obține brevetul dar și standardul înalt de salarizare în domeniu, reprezintă provocări pentru angajatori.
"Războiul din Ucraina a creat probleme foarte mari legate de personalul brevetat pe ape interioare. Având în vedere că navlu a crescut foarte mult, ei sunt foarte bine plătiţi făcând transport de cereale şi bineînţeles de carburanţi. Vă dau un exemplu, un căpitan pe Dunăre poate poate primi net 3.500 euro pe lună, plus un spor de Ucraina. Aşa cum am negociat noi contractul cu Ministerul Transporturilor, nu putem să susţinem asemenea salarii pentru personalul navigant", a declarat pentru AGERPRES directorul executiv al societăţii Navrom Delta SA, Nicolae Chichi.
Potrivit sursei citate, societatea pe care o conduce plăteşte un salariu de până la 1.200 de euro unui căpitan de navă şi are nevoie de trei timonieri şi un căpitan.
"În acest moment, avem nevoie de trei timonieri şi de un căpitan, ca să stăm liniştiţi în următoarea perioadă, având în vedere că urmează un sezon, zicem noi, foarte bun ca încărcare, ca grafic de circulaţie, ca număr de persoane pe care noi le vom transporta în acest sezon turistic", a precizat directorul executiv Nicolae Chichi.
Societatea Navrom Delta SA este singura care îndeplineşte condiţiile impuse de stat pentru a efectua transportul regulat al mărfurilor şi călătorilor în rezervaţie, periodic MTI organizând licitaţii pentru acordarea subvenţiei necesare efectuării acestor curse.
Fluxul de știri
0