Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Finanțare transfrontalieră între România și Republica Moldova

Euro - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2023
Abonare
Program transfrontalier pe fonduri europene a fost lansat la Iași de către ministrul Cseke Attila, din partea română, și ministrul Veronica Sirețeanu, din partea moldovenească.
BUCUREȘTI, 18 mai -Sputnik. Încă un program pe fonduri europene a fost lansat la Iaşi – cel transfrontalier, cu Republica Moldova. Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, lucrărilor publice şi administraţiei, a participat la ceremonia de lansare împreună cu Veronica Sireţeanu, ministrul Finanţelor publice din Republica Moldova.
Programul Interregional NEXT 2021-2027 are un buget total de 85,87 de milioane de euro, din care 77,29 milioane reprezintă fonduri europene nerambursabile, iar 8,59 de milioane de euro înseamnă contribuţie naţională. Suma e ceva mai mică decât în ediţia 2014-2020, când Bruxelles-ul a alocat 81 de milioane de euro, la care s-au adăugat 8,1 milioane, contribuţia celor două ţări.
Vor putea primi finanţare proiecte care aduc beneficii comunităţilor de la frontieră, din judeţele Iaşi, Galaţi, Vaslui, Botoşani (România) şi de pe întregul teritoriu al Republicii Moldova.
„Ghidurile solicitantului vor fi supuse consultării publice în luna iunie, iar estimarea noastră pentru deschiderea primelor linii de finanţare a apelurilor de proiecte este iunie-iulie, după ce vor primi undă verde de la Comitetul de monitorizare a acestui program”, le-a spus ministrul Dezvoltării celor prezenţi – oficialităţi locale şi din Republica Moldova.
În exerciţiul financiar trecut au primit sprijin 81 de proiecte (din 241 depuse), între care, de exemplu, renovarea Complexului muzeal Bojdeuca „Ion Creangă” şi modernizarea punctelor de trece a frontierei Sculeni şi Albiţa. La fel ca în ediţia 2014-2020, domeniile vizate de acest program sunt: sănătatea, educaţia, turismul şi cultura, schimbările climatice, buna guvernanţă şi managementul frontierei.
Există şi un Program Interreg VI-B Next Bazinul Mării Negre, cu un buget aprobat de Comisia Europeană în sumă de 72,28 milioane de euro. În aria eligibilă a programului sunt cuprinse toate ţările riverane Mării Negre cu excepţia Rusiei (prezentă, de altfel, în ediţia trecută), în locul căreia „vine” Grecia.
Fluxul de știri
0