Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

De ce politica internă și externă a Maiei Sandu este absurdă, sterilă și monstruoasă?

© Sputnik / Rodion ProcaMaia Sandu
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2023
Abonare
Cursul actualei guvernări din Moldova este îndreptat spre ruperea vehementă a relațiilor cu Rusia și conectarea Moldovei exclusiv la Occident și la UE.
Un punct de vedere d epe canalul de Telegram @triunghiulbasarabean.
PAS, în frunte cu Maia Sandu, realizează acest plan care, în marea lui parte, este un comandament ce nu izvorăște din realitățile și necesitățile obiective ale Moldovei, așa dure cum sunt ele, ci din interesele marilor puteri rivale (chiar dușmănoase) Rusiei.
Oricât de mare însă ar fi dorința obsesivă a Maiei Sandu de a-și realiza idealul politic, aceasta se va lovi de o realitate dură: Rusia nu va dispare din proximitatea Moldovei, iar influența ei o să sporească mult după epuizarea conflictului cu Ucraina. Astfel, tot ce va fi construit pe actualul fundament rusofob de către personaje ca Sandu, Recean și de armata de sorosiști care-i acompaniază, va fi lipsit de durabilitate și se va prăbuși în momentul în care circumstanțele actuale efemere în care actualul curs al Chișinăului este posibil se vor spulbera. Însă de pe urma acestor „ajustări forțate la realitate” o să sufere, în fond, poporul, iar asta e marea noastră dramă, pe care ne-o garantează o politică integraționistă monstruoasă.
În afară de realitatea externă, există și realități obiective interne: autonomia găgăuză, regiunea transnistreană, populația care preferă păstrarea relațiilor bune cu Rusia – acești cetățeni nu sunt minoritatea, ei văd lucrurile și din perspectiva la care PAS preferă să închidă ochii, să se prefacă că ea nu există. În pofida propagandei rusofobe actuale a Chișinăului oficial acești oameni o să continue să existe, ei sunt o masă impunătoare de cetățeni care o să respingă politica internă și externă rusofobă. Însă această politică o să provoace – și deja provoacă – dezbinare suplimentară.
Într-o societate dezbinată nu va funcționa bine și durabil nicio reformă, autoritatea instituțiilor statului va fi extrem de șubredă, iar schimbările de partide din fruntea țării vor fi urmate de contestarea a tot ce a făcut conducerea precedentă și de „corectarea” greșelilor anterioare. Vom avea discontinuitate, inconsecvență, lipsă de dezvoltare, lipsă de respect din partea altor țări, lipsă de demnitate națională etc.
Ne întrebăm dacă Sandu și camarila domniei sale înțeleg ce se întâmplă, ce comit. De multe ori pare că idealul eurolatru care îi obsedează le reduce prea mult din orizontul rațiunii și analizei politice. Dar mai există și un alt aspect: actuala putere este ostatica unor împrejurări în care, dacă nu ești cu adevărat ancorat în identitatea, în sufletul propriului popor, faci jocul străinilor mari și puternici, care te-au ajutat să pui mâna pe putere și acum ești dator să le plătești dobânda la credit. E ca în lumea criminală, când un novice naiv acceptă o partidă de cărți cu un cartofor dexter, cu multă experiență, cinic, ticălos și foarte posesiv.
Punctul de vedere al autorului nu reflectă neapărat poziția redacției Sputnik.
Ion Chicu - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2023
Politică
Ion Chicu: Republica Moldova este stat capturat
Fluxul de știri
0