Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Cum au fost distruse la Kiev sistemul de apărare Patriot și mitologia americană

© Sputnik / Игорь Зарембо / Accesați arhiva multimediaАмериканские ракеты Patriot размещены в Польше
Американские ракеты Patriot размещены в Польше - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sistemul american de rachete antiaeriene Patriot nu are nicio șansă de succes în confruntarea cu rachetele hipersonice rusești, deoarece este conceput pentru a detecta și intercepta ținte la viteze de până la 2200 de metri pe secundă.
”Kinjalul” rusesc zboară și manevrează la viteze de peste 10 Mach, adică peste 3400 de metri pe secundă. Radarele sistemului de apărare aeriană Patriot, tehnologic, nu sunt în stare să „vadă” și să direcționeze rachetele antiaeriene care, la rândul lor, nu pot nici să „ajungă din urmă” nici să nimicească „Kinjalul” hipersonic. Viteza maximă a rachetelor antiaeriene americane este de 1700 de metri pe secundă (https://ria.ru/20121204/913307976.html). De aceea, prima înfrângere de luptă a sistemului de apărare aeriană Patriot în teatrul de operațiuni ucrainean nu este ultima.
Pe 16 mai, avionul de luptă MiG-31K al Forțelor Aerospațiale ale Federației Ruse a nimicit la Kiev un sistem american de apărare aeriană Patriot, cu o lovitură de rachetă hipersonică ”Kinjal (https://ria.ru/20230517/spetsoperatsiya-1872289075.html). Echipajul de luptă inamic nu a putut să-și protejeze complexul antiaerian. Într-o situație de duel, „Kinjalull” distruge garantat bateria sistemului de apărare aeriană Patriot. Raza maximă declarată a complexului american este de 80 km cu o probabilitate de 0,4 în condiții de luptă (conform statisticilor, una din trei rachete lovește ținta). Distanța de 80 km „Kinjalul” o parcurge în 23 de secunde - echipajul sistemului de apărare antiaeriană nici nu are timp să fugă, ca să nu mai vorbim de reîncărcarea muniţiei.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a dezmințit marți declarațiile autorităților de la Kiev despre șase ”Kinjaluri” care ar fi fost chipurile doborâți de sistemul de apărare aeriană ucrainean - Rusia nu lansează niciodată un asemenea număr de rachete hipersonice pe care FAU îl „doboară” cu regularitate (https://ria.ru/20230516/kinzhaly-1872267613.html). Oricât de mult s-ar strădui Kievul să le intre în voie stăpânilor americani (negând realitatea și legile fizicii), sistemele de apărare aeriană și de apărare antirachetă, existente și de perspectivă, ale SUA și NATO sunt incapabile tehnologic să intercepteze ținte hipersonice, iar Mach 10 al „Kinjalulul” înseamnă 12250 km pe oră sau 3402 metri pe secundă.
Toate modificările sistemului de apărare aeriană Patriot nu au doborât în 40 de ani de exploatare în diverse țări și conflictele locale nici un avion al inamicului. În lupta împotriva rachetelor și a dronelor, „americanul” are de asemenea probleme cronice. Faptul că cerul deasupra Casei Albe este protejat de sistemele de apărare aeriană NASAMS cu caracter norvegian, și nu de un ”Patriot” pur american, este deosebit de elocvent în acest sens.
Și totuși, complexul militar-industrial american a primit marți o lovitură de reputație deosebit de dureroasă și umilitoare - în fața întregii umanități (în care țările NATO reprezintă mai puțin de 12% din populație). Dacă sistemul american de apărare aeriană „cel mai bun din lume” nu este în stare să se apere pe sine, despre o acoperire sigură a obiectivelor militare importante sau a orașelor nici nu poate fi vorba. De aceea Washingtonul încearcă pe toate căile să atenueze înfrângerea militar-tehnologică în lupta împotriva Rusiei.

În pofida legilor fizicii

Statele Unite au confirmat marți eficiența atacului rusesc cu rachete asupra sistemului de apărare aeriană Patriot în Ucraina și au refuzat să ofere detalii. Reprezentantul Casei Albe a subliniat doar că complexul nu a fost complet distrus, ci „avariat” de „Kinjalul” hipersonic și că specialiștii americani ar examina posibilitatea reparării lui „la fața locului”. O altă sursă oficială anonimă din SUA a comunicat că, după reparație, sistemul Patriot va rămâne în Ucraina. Subiectul este sensibil, deoarece costul bateriei „patriotice” distruse este de 1,1 miliarde de dolari. Fiecare rachetă antiaeriană costă 2-4 milioane de dolari, zeci dintre acestea FAU le-au irosit în van.
În urma lovituri combinate rusești din 16 mai, la Kiev au fost deteriorate dispozitive de lansare, un radar pentru iluminare și ghidare a țintei, precum și o stație de dirijare a sistemului de apărare aeriană Patriot. Bateria include 4 - 8 lansatoare (cu câte patru rachete fiecare), un radar multifuncțional și alte dispozitive de sprijin (echipajul de luptă - aproximativ 90 de specialiști). În mitologia americană, sistemul Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare, destinat luptei cu avioanele, rachetele balistice și de croazieră ale inamicului. Este greu să recunoști pierderea pe câmpul de luptă a celui mai bun sistem de apărare aeriană din lume, de modificare modernă, dar totuși acest lucru va trebui făcut.
De fapt, întreaga perioadă de 40 de ani de eșecuri tehnologice ale sistemelor de apărare aeriană Patriot ne permite să vorbim despre o etapă finală firească a rușinii în teatrul de operațiuni ucrainean.
La zece ani după Războiul din Golf, Pentagonul și-a modernizat ”Patrioții” până la configurația mai eficientă PAC-3, care parcă ar fi nimicit în luptă câteva rachete și drone cu rază scurtă de acțiune, dar totodată a și ratat multe ținte. Și a doborât din greșeală aparate de zbor ale SUA și ale aliaților în Irak - F-18 Hornet, RAF Tornado, UN-60 Black Hawk. Pe de altă parte, tot acolo, în Irak, un F16 american a distrus „prietenește” o baterie de rachete ale sistemului de apărare aeriană Patriot.
Mitologizarea sistemului american de apărare aeriană de rază medie a urmărit întotdeauna obiective exclusiv bugetare. De exemplu, în 2023 Congresul SUA alocă 30 de miliarde de dolari pentru programele de apărare antirachetă (cu rezultate neevidente). Însă din cele 48 de miliarde de dolari alocate anterior pentru susținerea Ucrainei au rămas în rezervă doar 6 miliarde și nu va fi ușor să se ajungă la un acord în privința altor miliarde. Marionetele de la Kiev ale Occidentului cer de câteva ori mai multe sisteme de apărare aeriană, dar cine din Congres va dori să finanțeze inevitabilele pierderi (prejudicii) de imagine ale complexului militar-industrial american și rușinea națională (tehnologică) a SUA în Ucraina? Washingtonul este îngrijorat - miturile se prăbușesc, pentru ”hegemonia” americană nu există în mod evident suficiente armamente de înaltă tehnologie, banii și dorința omenirii de a trăi conform „regulilor” americane.
Războiul proxy cu Rusia este tot mai scump și mai dureros pentru Occident. Trupele Federației Ruse în teatrul ucrainean doboară câte șapte rachete de croazieră britanice Storm Shadow pe zi (asta înseamnă 7 milioane de dolari), precum și zeci de rachete antiradar HARM și rachete HIMARS. Treptele escaladării și complexul de probleme de nesoluționat ale Occidentului aduc lumea mai aproape de un război nuclear, împing SUA și NATO într-un impas, din care se întrevede dialectic în cel mai bun caz doar rușinoasa „evacuare” a marionetelor ucrainene conform scenariului aplicat în Saigon sau Kabul. Publicația The American Conservative recunoaște: „Realitatea este aceea că Ucraina are aproape tot atâtea șanse să câștige război împotriva Rusiei câte are Mexicul să câștige un război cu Statele Unite. Prelungirea conflictului nu va schimba această ecuație”.
Moscova pregătește contramăsuri „șocante” împotriva Occidentului, companiile americane și europene își pot pierde activele în Rusia fără compensații. Kremlinul va pedepsi aspru America și Europa pentru „exclusivitatea” lor arogantă și zelul antirusesc prostesc.Prin decret prezidențial, ”Rosimușcestvo” a fost învestită cu dreptul de a prelua controlul asupra companiilor occidentale a căror activitate în Federația Rusă a fost încetate în urma sancțiunilor SUA și UE. Sarcina instituției este de a evalua activele străine și de a le vinde la licitație cumpărătorilor ruși. Ieftin și bun, dar totuși acesta încă nu este un război.
Fluxul de știri
0