Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China primește primul transport de GNL tranzacţionat în yuani

© AFP 2024 / NICOLAS ASFOURIБанкнота в 100 юаней китайской валюты и банкнота в 100 долларов США
Банкнота в 100 юаней китайской валюты и банкнота в 100 долларов США - Sputnik Moldova, 1920, 18.05.2023
Abonare
China și-a descărcat prima marfă transfrontalieră de gaze naturale lichefiate tranzacţionată în yuani, a anunțat marți compania petrolieră de stat China National Offshore Oil Corporation (CNOOC).
BUCUREŞTI, 18 mai – Sputnik. Compania a declarat că a achiziționat 65.000 de tone de GNL de la Emiratele Arabe Unite.
Evenimentul este cel mai recent indiciu al prezenței tot mai crescute a yuanului pe plan internațional, în contextul în care condițiile pentru efectuarea comerțului cu petrol și gaze în moneda chinezească devin din ce în ce mai favorabile, a menţionat CNOOC, citat de RT. Ca parte a strategiei sale de dedolarizare, Beijingul a promovat efectuarea tranzacţiilor în alte monede decât dolarul american și euro.
Încercările Chinei de a se îndepărta de dolar în comerțul internațional s-au accentuat pe fondul sancțiunilor ample impuse de ţările occidentale împotriva Rusiei, un important producător de energie și exportator global.
Comerțul de mărfuri între Rusia și China a ajuns la 88 de miliarde de dolari în ultimul an, a raportat Reuters la începutul acestei luni. Aproape toate achiziţiile Beijingului de petrol brut, gaze, cărbune și anumite metale din Rusia sunt acum efectuate în yuani, a menționat agenţia.
Importurile de mărfuri ale Chinei din Rusia au crescut cu 52% ca valoare anul trecut, transporturile de ţiţei brut și combustibil ajungând la 60,3 miliarde de dolari, au arătat datele vamale chineze.
„Deocamdată și în următorii ani previzibili, cred că RMB va fi utilizat predominant în comerțul cu mărfuri și energie”, a prezis Chi Lo, strateg principal de investiții la BNP Paribas Asset Management.
„Este vorba de o dezvoltare pe termen lung care se va extinde în următoarea sau următoarele două, chiar trei decenii”, pe măsură ce mai multe ţări se vor alătura „blocului RMB” pentru a reduce riscurile ataşate dolarului, „mai ales după ce au observat ce efecte au avut sancțiunile conduse de SUA împotriva Rusiei”, a adăugat expertul.
Proporția tranzacţiilor în yuani în importurile rusești în 2022 a crescut la 23% față de 4% anul precedent.
Fluxul de știri
0