Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Liderii africani, mediatori în conflictul din Ucraina

© Sputnik / Vladimir TrefilovDrapelele Ucrainei și Rusiei
Drapelele Ucrainei și Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 17.05.2023
Abonare
Putin și Zelenski au acceptat să primească o delegație de pace din Africa, a declarat președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.
CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik, Doina Crainic. Rusia și Ucraina au acceptat să găzduiască o misiune de pace din partea liderilor africani, care vor să intermedieze o soluţionare în conflictul dintre cele două ţări, a declarat președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa.
În timpul unei conferinţe de presă marți, Ramaphosa a dezvăluit că a discutat cu președintele rus Vladimir Putin și cu liderul ucrainean Vladimir Zelenski despre propunere.
„În discuțiile mele cu cei doi lideri, [ei au arătat] că amândoi sunt pregătiți să îi primească pe liderii africani și să aibă o discuție despre modul cum acest conflict poate fi încheiat”, a spus Ramaphosa, citat de Reuters.
„Dacă acest lucru va reuși sau nu va depinde de discuțiile care vor avea loc”, a adăugat acesta.
Africa de Sud, care face parte din grupul BRICS împreună cu Brazilia, Rusia, India și China, se numără printre țările care au refuzat să se alăture campaniei conduse de SUA de sancţiuni împotriva Moscovei ca răspuns la ostilitățile din Ucraina.
La începutul acestei săptămâni, Ramaphosa a declarat că Africa de Sud are o tradiție de nealiniere încă din perioada Războiului Rece.
„De-a lungul timpului, am fost fermi pe această poziţie: Africa de Sud nu a fost și nu va fi atrasă într-o luptă între puterile globale”, a spus președintele, potrivit RT.
În anunțul său de marți, Ramaphosa a declarat că liderii Senegalului, Ugandei și Egiptului au convenit să participe la inițiativă. Secretarul general al ONU, SUA și Marea Britanie au fost informați despre propunere, a adăugat liderul sud-african.
Mai multe ţări, printre care China, Brazilia și Turcia, au oferit asistență ca mediatori între Moscova și Kiev. Cu toate acestea, Ucraina și susținătorii săi occidentali au insistat că planul de pace al lui Zelenski este singura „cale viabilă” pentru rezolvarea conflictului.
Propunerea Ucrainei, care a fost ferm respinsă de Moscova, cere acceptarea înfrângerii de către Rusia, retragerea din teritoriile pe care Kievul le revendică drept ale sale și plătirea de reparații. De asemenea, Ucraina vrea asistența din partea comunității internaționale pentru reconstrucție și securitate.
Guvernul rus consideră conflictul din Ucraina ca făcând parte dintr-un război prin procură mai larg purtat de SUA și aliații săi împotriva Rusiei, întrucât încearcă să-și menţină hegemonia în faţa unei lumi multipolare care se dezvoltă. Moscova a acuzat Washingtonul și Londra că au deviat discuțiile de pace mediate de Ankara cu Kievul, care a avut loc în primele luni ale conflictului și care păreau să ducă la un armistițiu.
Racheta rusească supersonică Kinjal zburând spre țintă - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2023
Internațional
Rachete Patriot fabricate în SUA, distruse într-un atac cu rachete hipersonice ruseşti
Fluxul de știri
0