Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria susţine planul Chinei privind restabilirea păcii în Ucraina

© AP Photo / Ivan SekretarevHungarian Foreign Minister Peter Szijjarto
Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2023
Abonare
Planul propus pentru pace de către Beijing are avantaje semnificative, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto.
BUCUREŞTI, 16 mai – Sputnik.Ungaria susține planul Chinei pentru soluţionarea conflictului din Ucraina, a declarat luni ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, acuzând, în acelaşi timp, Europa că manifestă o mentalitate pro-război.
În timpul discuțiilor cu omologul său chinez Qin Gang, la Beijing, Szijjarto a subliniat că Budapesta „pledează pentru pace…, pentru a fi restabilită cât mai curând posibil”.
„Din păcate, retorica pro-război la nivel global este extrem de intensă. Prin urmare, trebuie să facem auzită cât mai puternic vocea taberei pro-pace. Iar în tabăra pentru pace, acordăm un rol uriaș [Chinei]”, a declarat ministrul.
„Apreciem foarte mult planul vostru de pace. Sperăm că va constitui o bază pentru a discuta ... despre restabilire păcii în ţara vecină”, a adăugat Szijjarto, citat de RT.
Înainte de a pleca la Beijing, diplomatul ungar a subliniat importanța eforturilor pentru pace într-un moment în care „Europa este cuprinsă de o psihoză a războiului”.
„Susținem planul de pace prezentat de China din două motive: în primul rând, pentru că urmărește pacea și, în al doilea rând, pentru că există. În sfârșit, există un plan care are ca scop nu continuarea războiului, ci încheierea lui”, a subliniat ministrul.
La sfârșitul lunii februarie, China a lansat un plan de pace în 12 puncte, cerând Moscovei și Kievului să reia dialogul „cât mai curând posibil” și să îşi exprime sprijinul pentru eforturile de pace.
De asemenea, Beijingul a cerut abandonarea unei „mentalități specifice Războiului Rece” și ca suveranitatea tuturor țărilor să fie respectată, condamnând, în acelaşi timp, sancțiunile unilaterale despre care a spus că nu vor rezolva problema.
Fluxul de știri
0