Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Tensiuni în Găgăuzia, după ce mascații au încercat să ridice documente de la CEC-ul local

© Sputnik / Maxim TopalPOlițiști și mascați CNA la sediul CEC din Găgăuzia
POlițiști și mascați CNA la sediul CEC din Găgăuzia - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2023
POlițiști și mascați CNA la sediul CEC din Găgăuzia
Abonare
Poliția a încercat să sechestreze buletinele de vot pentru a nu putea fi trimise în instanță pentru a aproba rezultatele alegerilor, care au fost câștigate de Evghenia Guțul.
CHIȘINĂU, 16 mai – Sputnik. Azi polițiștii au descins la Comisia Electorală din Comrat. Aceștia au încercat să ridice mai multe acte legate de recentul scrutin de alegere a bașcanului (șefului administrației regiunii), care, însă, erau transmise deja instanței de judecată pentru validarea alegerilor.
Președintele Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, Iana Kovalenko, a încercat să afle de la angajații Centrului Anticorupție pe ce bază se întreprind aceste acțiuni, dar nu a primit un răspuns clar.
Din datele care au devenit cunoscute la fața locului, se vorbește despre un dosar penal deschis în 2023, dar nu este absolut clar în baza căror articole acesta a fost intentat. Se vehiculează că ar fi vorba despre coruperea alegătorilor.
Între timp mai mulți oameni nemulțumiți de acțiunile polițiștilor se adună la clădirea CEC din Găgăuzia, care își are sediul în orașul Comrat.
Membrilor Comisiei Electorale Centrale li s-a înmânat o citație pentru a se prezenta la audieri pe 18 mai.
Mai târziu a devenit cunoscut că ofițerii CNA au cerut liste alegătorilor de la membrii CEC-ului de la Comrat. Membrii CEC au răspuns că lisatele au fost predate, împreună cu întregul pachet de documente, Curții de Apel Comrat.
Potrivit unui membru al Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, angajatul CNA au prezentat documente ce le justifică intervenția la alegerile din „din 7 mai”. „Dar nu am avut alegeri pe 7 mai”, i-au răspuns funcționarii electorali. Și atunci ofițerii CNA au spus că vor prezenta alte documente justificative.
Activistul civic din autonomia găgăuyă Alexander Panov a declarat: „Se exercită presiune asupra CEC-ului din Găgăuzia, se fac presi asupra CEC-ului nostru, intimidează CEC-ul nostru, pe oamenii noștri. Ca și ultima dată când ne-am adunat lângă CEC, toți găgăuzii, care nu sunt indiferenți de soarta autonomiei noastre. Găgăuzii și-au făcut alegerea. Facem apel la autoritățile centrale să nu se amestece în alegerile noastre găgăuze. Ei vor ca toate documentele să fie confiscate și alegerile să fie anulate. Acesta este un ordin politic din partea partidului PAS și a liderilor săi”.
Fluxul de știri
0