Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Economia românească între optimism și îndatorare

© Sputnik / Mihai CarausGuvernul României
Guvernul României - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2023
Abonare
Una caldă, alta rece: economia românească începe să crească, modest, dar promițător, însă încep să vină și scadențele la datorii, scadențe ce sunt mult mai mari decât creșterea economică.
BUCUREȘTI, 16 mai - Sputnik, Bogdan Duca. Bruxellesul are prognoze optimiste pentru economia românească. Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024.
Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% în acest an, după ce prognoza din februarie indica o expansiune de 1,7% în 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,5% anul viitor (faţă de un nivel de 3,2% estimat în februarie), se arată în raport.
Economia României a crescut uşor, cu 0,1%, în primul trimestru din acest an, comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce faţă de perioada similară a anului trecut avansul PIB a fost de 2,3% pe seria brută şi cu 2,8% pe seria ajustată sezonier, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică publicate marţi.
Însă, în același timp, vin scadențele pentru datorii: peste 20 de miliarde de euro vor trebui plătiți doar anul acesta, pentru datoriile acumulate de stat în anii trecuți.
”Deficitul public nu poate fi plătit decât din alte împrumuturi, de aceea este această luptă de a reduce deficitul. O sută de miliarde de lei sunt datorii din trecut care trebuie plătite anul acesta, ăsta e nivelul datoriilor din anii trecuți, datorii ajunse la scadență: 20 de miliarde de euro” a anunțat în această seară ministrul de Finanțe Adrian Câciu, în direct la Antena 3
Vagoane pline cu păcură, imagine din arhiva foti - Sputnik Moldova, 1920, 16.05.2023
Economie
Ion Chicu dezvăluie schemele din energetica moldovenească din sezonul rece 2022-2023
Fluxul de știri
0