Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NATO nu invită Ucraina să adere la Alianță

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaНАТО в Брюсселе
НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2023
Abonare
Washington Post anunță că NATO a decis să nu invite Ucraina să se alăture alianței la summitul de la Vilnius
Bruxelles, 15 mai – Sputnik. Potrivit Washington Post, țările organizează consultări pentru a stabili următorii pași ca Ucraina să se alăture alianței occidentale, dar de fapt au decis să nu adreseze o invitație Ucrainei pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice la summitul lor din iulie de la Vilnius.
Ca o consolare, statele NATO discută posibilitatea creșterii interacțiunii cu Kievul și stabilirea potențială a termenilor pentru intrarea sa în bloc.
După cum se menționează în publicație, citând surse din rândul oficialităților, „dintre cei 31 de membri ai alianței, în ciuda apelurilor de la Kiev, a existat un consens că NATO în timpul întâlnirii din 11-12 iulie nu va trimite Ucrainei o invitație oficială la a te alatura."
Potrivit ziarului, „Țările est-europene caută pași concreti în direcția acestui obiectiv, inclusiv potențiale angajamente privind momentul intrării Ucrainei, în timp ce SUA și unele state vest-europene susțin pași mai mici”.
După cum se specifică în material, „acestea ar putea include o modernizare birocratică la un organism între NATO și Ucraina sau decizii de extindere în continuare a sprijinului tehnic al NATO pentru sectorul de apărare al Ucrainei”.
Articolul afirmă că țările alianței „se străduiesc să depășească diferențele legate de apartenența Ucrainei”. Recent, discuția asupra acestei probleme s-a intensificat. Publicația explică că statele membre NATO „desfășoară consultări pentru a stabili următorii pași pentru ca Ucraina să se alăture alianței occidentale”. Aceștia încearcă să dezvolte o poziție comună cu privire la problema „cât de repede ar trebui să fie Kievul sub scutul transatlantic”.
Fluxul de știri
0