Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Evghenia Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan

© Photo : Miroslav RotariEvghenia Guţul
Evghenia Guţul - Sputnik Moldova, 1920, 15.05.2023
Abonare
Victorie categorică în al doilea tur de scrutin a Evgheniei Guțul, candidata Partidului ȘOR, pentru funcția de bașcan” al regiunii autonome a Găgăuziei, din Republica Moldova.
CHIȘINĂU, 15 mai - Sputnik. Candidata Partidului ŞOR, Evghenia Guţul, a câştigat alegerile pentru funcţia de başcan al Găgăuziei în faţa contracandidatului său de la socialişti Grigorii Uzun, potrivit rezultatelor anunțate de Comisia Electorală Centrală.
Candidatul din partea „Șor” a obținut susținerea a 27 376 de locuitori ai autonomiei, în timp ce 24 913 de cetățeni au votat pentru candidatul susținut de PSRM, Grigori Uzun.
Dar validarea ei în funcţie ar putea fi pusă sub semnul întrebării întrucât pe de o parte, procurorii cercetează ŞOR pentru nereguli la vot, iar pe de altă parte, partidul ar putea fi scos în afara legii de Curtea Constituţională.
La cel de-al doilea tur al alegerilor pentru funcţia de başcan al Găgăuziei, care s-a desfăşurat duminică, au participat 47.981 persoane, prezenţa la vot fiind de 54,56%. Pentru ca alegerea guvernatorului să aibă loc, cel puţin o treime dintre alegătorii incluşi pe listele electorale trebuie să participe la al doilea tur. Din acest punct de vedere, scrutinul ar fi valid.
Însă nu lipsesc presiunile politice dinspre Chișinău. Procurorii de la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) verifică Comisia Electorală Centrală (CEC) a Găgăuziei, după ce deputata Marina Tauber, vicepreşedinte a Partidului „ŞOR” care este vizată de o măsură de arest la domiciliu, a fost înregistrată în calitate de reprezentantă a candidatului partidului la funcţia de başcan.
Pe de altă parte, Curtea Constituţională trebuie să se pronunţe asupra unei sesizări privind scoaterea în afara legii a Partidului „ŞOR”. Cabinetul de miniştri condus de fostul premier Natalia Gavriliţa a aprobat, la 9 noiembrie 2022, proiectul hotărârii de Guvern prin care Ministerul Justiţiei a propus verificarea constituţionalităţii Partidului „ŞOR”. Ministrul Justiţiei de atunci, Sergiu Litvinenco, declara că în sesizarea înaintată au fost prezentate suficiente argumente care denotă faptul că, prin toate activităţile de până atunci, formaţiunea politică ar fi acţionat în contradicţie cu principiile statului de drept şi ar pune în pericol suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova.
Judecătorii Curţii Constituţionale urmează să se întrunească într-o nouă şedinţă luni, 15 mai, cu începere de la ora 10:00 pentru a examina această cerere.
Fluxul de știri
0