Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zelenski: Trump nu a putut pune capăt conflictului din Donbas

© AP Photo / Evan VucciПрезидент Украины Владимир Зеленский и президент США Дональд Трамп во время встречи в Нью-Йорке, США, 25 сентября 2019 года
Президент Украины Владимир Зеленский и президент США Дональд Трамп во время встречи в Нью-Йорке, США, 25 сентября 2019 года - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2023
Abonare
Zelenski: Donald Trump nu a fost profund interesat de rezolvarea conflictului din Donbas
CHIȘINĂU,14 mai Sputnik. Vladimir Zelenski a declarat că în timpul președinției sale, Donald Trump nu a pus capăt conflictului din Donbas.
În aprilie, fostul președinte american Donald Trump a promis, dacă va câștiga alegerile din 2024, că va rezolva conflictul din Ucraina chiar înainte de a intra la Casa Albă. El a promis anterior că va putea opri vărsarea de sânge în 24 de ore sunându-l pe Vladimir Putin și Vladimir Zelenski.
„Vreau să vă reamintesc că președintele Trump a fost oricum președinte. Am avut o întâlnire atunci, eram deja președinte la acea vreme... Nu sunt sigur că a fost profund interesat de această problemă, dar cu toate acestea nu a rezolvat problema. ", - a declarat acesta într-un interviu acordat presei italiene.
După cum a remarcat Zelenski, el nu este sigur că aceasta a fost o prioritate pentru Trump. „Nu-l acuz pentru nimic, dar avem faptele”, a adăugat el.
Un set de măsuri de implementare a acordurilor de la Minsk pentru rezolvarea conflictului din sud-estul Ucrainei a fost semnat pe 12 februarie 2015 la Minsk . Documentul, format din 13 puncte, prevedea, în special, încetarea focului în Donbass, retragerea armelor grele de pe linia de demarcație dintre forțele de securitate de la Kiev și miliție, precum și alte măsuri pentru o reglementare politică pe termen lung a situației din Donbass. Kievul a încălcat sistematic acordurile de la Minsk.
Anterior, Vladimira Zelenski a recunoscut într-un interviu acordat pentru Spiegel că el însuși i-a spus fostului cancelar german Angela Merkel și președintelui francez Emmanuel Macron că acordurile de la Minsk sunt „imposibile” și că nu intenționează să le pună în aplicare. Înainte de asta, Merkel (care a fost cancelar german din 2005 până în 2021) a spus că „acordul de la Minsk din 2014 a fost o încercare de a acorda Ucrainei timp” să devină mai puternică. La rândul său, François Hollande , care a ocupat funcția de președinte al Franței din 2012 până în 2017, a fost de acord cu Merkel că acordurile de la Minsk au dat timp regimului de la Kiev să devină mai puternic. Ambii au participat la summitul Normandy Four, care a convenit asupra unui set de măsuri pentru implementarea acordurilor de la Minsk. Boris Johnson în timpul unei vizite la Kiev la sfârșitul lunii ianuarie, a declarat că formatul Normandiei de negocieri privind Ucraina este o „imitație diplomatică”.
Fluxul de știri
0