Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Opoziţia turcă spune că intenţionează să dezvolte relaţiile cu SUA şi UE

© Pixabay / bsulunhatთურქეთის სახელმწიფო დროშა
თურქეთის სახელმწიფო დროშა - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2023
Abonare
Opoziția turcă intenționează să dezvolte relațiile cu SUA și UE, dar nu se va îndepărta de Est
CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Opoziţia turcă nu se va îndepărta de Est şi Federaţia Rusă, dezvoltând relaţii cu Occidentul, a declarat într-un interviu acordat RIA Novosti şeful adjunct al Partidului Popular Republican (CHP) al candidatului turc la preşedinţie Kemal Kılıçdaroglu Oguz Salycı.
"Avem probleme cu Statele Unite . Credem că eliminarea lor este necesară prin dialog", a spus Salydzhy. Potrivit acestuia, dacă Kılıçdaroğlu va ajunge la putere, va face tot ce este necesar pentru a accelera intrarea Turciei în UE.
„Dorința noastră de a construi relații bune cu SUA și Occidentul nu înseamnă deloc că ne vom întoarce spatele Estului, spatele Rusiei. Nu este nevoie să dezvoltăm relații cu o parte și să le stricăm cu cealaltă. Credem în valorile UE și credem că trebuie să fim membri ai acestei organizații, credem că este necesar un regim fără vize (cu țările UE). Vom face tot ce depinde de noi în acest sens. Ce se va întâmpla în continuare, lăsați UE să se gândească, ei iau decizia”, a spus el.
Potrivit acestuia, relațiile Turciei cu UE și aderarea la NATO „nu ar trebui să-i facă pe vecinii noștri din regiune să se simtă nesiguri”.
"Stabilitatea noastră, construirea de relații stabile de către noi va afecta și vecinii noștri. În această chestiune, nu punem o alternativă la îmbunătățirea relațiilor cu cineva și la întoarcerea spatelui cuiva", a spus Salyjy.
Liderul partidului Memleket, Muharrem Ince, a anunțat retragerea candidaturii sale cu trei zile înainte de alegeri, acum trei politicieni vor concura pentru președinție: președintele în exercițiu Tayyip Erdogan, candidatul a șapte partide de opoziție Kemal Kılıçdaroğlu și candidatul coaliției Ata Sinan Ogan.
Alegerile prezidențiale și parlamentare din Turcia sunt programate pentru 14 mai. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale, dacă niciun candidat nu primește 50% din voturi, este programat pentru 28 mai.
Fluxul de știri
0