Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Moldova și-a exprimat intenția de a cumpăra gaze din Grecia

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2023
Abonare
Moldova și-a exprimat intenția să cumpere gaze din Grecia și să-l depoziteze în Ucraina
CHIȘINĂU, 14 mai - Sputnik. Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Viktor Parlikov, și-a exprimat intenția pentru achiziționarea de gaz de la compania greacă DEPA pentru stocarea ulterioară a acesteia în depozitele din Ucraina.
Parlikov, în cadrul ședinței Comisiei interguvernamentale moldo-greacă, care a avut loc la Chișinău , a avut o discuție cu viceministrul Afacerilor Externe al Greciei Konstantinos Fragoyannis.
„Am discutat despre cooperarea între întreprinderile de stat Energocom și DEPA, inclusiv în domeniul achizițiilor de gaze pentru nevoile Moldovei, precum și despre transportul și depozitarea acestuia în depozite subterane din Ucraina pentru a asigura securitatea energetică a UE. Deasemenea așteptăm lansarea terminalului de gaze naturale lichefiate Alexandroupoli, un proiect important pentru securitatea energetică a Europei de Sud-Est și a Balcanilor”, a scris Parlikov pe una din rețelele de socializare.
El a menționat că terminalul de gaze din Alexandroupoli va putea furniza 5,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an după finalizarea construcției piețelor din Balcani, precum și Moldovei și Ucrainei, datorită utilizării inverse a conductei de gaz transbalcanice.
Republica Moldova are stare de urgență, declarată, printre altele, din cauza crizei energetice pe fondul problemelor cu deficitul de gaze și cu o creștere bruscă a prețului resurselor energetice. În decembrie, Chișinăul a revenit la achiziționarea de energie electrică de la Moldavskaya GRES (situat în Transnistria), deținută de compania rusă Inter RAO, cu care a suspendat relațiile comerciale la 1 noiembrie. „ Moldovagaz ” furnizează Transnistriei volumul necesar de „combustibil albastru”, iar Moldova însăși folosește gaz din rezervele acumulate. În același timp, Ministerul Energiei caută în permanență surse alternative de achiziție de gaze.
În octombrie 2021, autoritățile moldovenești au convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare de gaze către republică, sub rezerva unui audit al datoriei Moldovagaz în 2022. „Gazprom” a raportat că își rezervă dreptul de a opri complet livrările de gaze către Moldova din cauza încălcării de către „Moldovagaz” a obligațiilor de plată și a termenelor pentru încheierea unui acord privind stingerea datoriilor istorice.
Fluxul de știri
0