România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

Medic: de ce e România fruntașă la cancerele de col uterin

© East News / AltopressDoctor measuring patient's blood pressure
Doctor measuring patient's blood pressure - Sputnik Moldova, 1920, 14.05.2023
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Profesor doctor Nicolae Suciu, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București a atras atenția asupra faptului că românii ar trebui să se preocupe mai mult de sănătatea lor.
BUCUREȘTI, 14 mai – Sputnik. Medicul spune că populația României eligibilă înregimentată în aceste programe de prevenție a cancerului de col uterin și de sân este de aproape 6 milioane de persoane.
”Vreau să vă spun că anul trecut doamna ministru Sorina Pintea a avut o sugestie să se facă un bilanț după 5 ani de la implementarea screening-ului în gineco-oncologie. Surpriza a fost oarecum așteptată pentru că era mult sub așteptări, adică dintr-o populație estimată și eligibilă pentru verificare, în jur de 15% s-a înrolat. Această sărăcie în a înțelege voluntar arată că trebuie să avem promovată ideea de a adera la a face un test la îndemână, simplu”, a declarat Profesor doctor Nicolae Suciu, cadru universitar la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București.
Expertul a comparat situația cu Danemarca, ce are un screening pentru cancerul de col uterin din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1940) – ”sigur că e vorba de o populație de 5 milioane de locuitori, noi având un multiplu de 4, adică 20 de milioane”.
”Pentru că screening-ul acolo funcționează, ei au cam 93, 94 de cazuri noi pe an, de cancere în stadii incipiente. La noi, unde nu funcționează screening-ul, avem cam 4400 de cancere de col uterin și sunt în stadii avansate”, a subliniat specialistul.
Fluxul de știri
0