Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Washingtonul este furios: Kievul zădărnicește contraofensiva

© AP Photo / J. Scott ApplewhiteЗдание Капитолия в Вашингтоне, США
Здание Капитолия в Вашингтоне, США - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2023
Abonare
Văicăreala ritualică a lui Zelenski nu ar trebui să ne înșele. Contraofensiva nu va fi anulată – ea este prea avantajoasă pentru cei care se îmbogățesc de pe urma războiului.
Washingtonul și Kievul arată ca un cuplu înainte de divorț: acasă se înjură și sparg farfuriile - în public încearcă să mimeze dragostea. În ultimele zile însă la ei totul este foarte complicat. Secretarul de stat al SUA Anthony Blinken le-a indicat public ucrainenilor pe care-i patronează că au deja tot ce le trebuie pentru contraofensivă. Este timpul să pornească la luptă – să-și întoarcă teritoriile pierdute.
Ucraina nu este de acord cu asta. Secretarul Consiliului de Securitate, Danilov, s-a lansat în discuții filozofice despre aceea că, adică, nu este clar ce înseamnă succesul contraofensivei, ce să fie considerat drept victorie și ce nu. În același spirit s-a văicărit și ministrul de Externe Kuleba.
Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Zalujnîi, pur și simplu a dispărut de pe radare. Recent, el urma să vorbească la ședința Comitetului Militar NATO și nu a vorbit – nici chiar în format online. Se spune că nu a mai fost văzut în public deja de aproximativ o lună. Ce s-a întâmplat cu el? A fost ucis cu o lovitură de înaltă precizie a Forțelor Aerospațiale ale Rusiei? Se furișează prin bălării, deghizat în haine femeiești, mai aproape de conturile sale din străinătate? Suferă la fel ca Hitler într-un buncăr?
Un bilanț al zbuciumurilor ucrainene a fost făcut de Zelenski. Convocându-i pe reprezentanții presei occidentale, el a declarat că, pe de o parte, totul este gata pentru contraofensivă, dar pe de alta - acest lucru ar putea duce la pierderi uriașe în rândul ucrainenilor. De aceea el consideră necesară amânarea contraofensivei.
Este de mirare acest acces brusc de umanism la un om care ar fi putut într-un singur moment să pună capăt războiului, dar în loc de asta a trimis la moarte 315 mii dintre cetățenii săi - această cifră tocmai a fost anunțată de reprezentantul elitei americane Robert Kennedy.
Ca și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, cruzimea banderoviștilor îi uluiește chiar și pe stăpânii lor occidentali. „Acolo (în Ucraina) ne risipim cu o viteză fenomenală resursele, iar numărul morților este pur și simplu monstruos”, se îngrozește generalul american Blaine Holt.
Lui Zelenski însă nu i-a păsat niciodată de pierderile de vieți omenești. Singura problemă pentru el este că mașina de tocat, în care se va transforma inevitabil contraofensivă pentru FAU, va funcționa în fața întregii lumi. Sărmanii flăcăi vor muri în masă nu se știe pentru ce - așa cum au murit pe parcursul întregii primăveri în încercările fără sens de a forța Niprul. Este clar că rudele și tovarășii acestora îi vor cere socoteală pentru toate aceste victime anume lui Zelenski. Îi este frică.
Dar stăpânii americani ai Ucrainei au propriile lor calcule. La ei acolo republicanii, după ce au luat Congresul, întorc mașina de război a SUA cu 180 de grade. Dar înainte de atacul asupra Chinei, americanii trebuie să-și încheie afacerile în teatrul de operațiuni european. Să facă socotelile, să arate rezultatul. Să raporteze în privința zecilor de miliarde de dolari. Să arate imaginea pentru agențiile de presă: iată, adică, ucrainenii contraatacă, iată tehnica ce le-a fost furnizată - cinci mii de tipuri de armamente, nu-i rău, da?
Dacă însă contraofensiva nu va avea loc, vor trebui să răspundă la întrebarea sacramentală: unde sunt banii. Dar dacă toate miliardele din trezoreria americană pur și simplu nu au ajuns în Ucraina iar democrații și le-ar fi îndesat în propriile buzunare? Atunci republicanii vor purta prin instanțe toată elită guvernatoare a SUA și vor câștiga cu ușurință alegerile prezidențiale din 2024. Este vorba de pedepse cu închisoarea concrete pentru cele mai suspuse persoane, inclusiv pentru familia Biden.
Asta ca să nu mai vorbim de faptul că Statele Unite se află în pragul unui default foarte real: republicanii cer să fie reduse cheltuielile, refuzând să ridice plafonul datoriei de stat. De aceea și este îngrijorat Anthony Blinken, grăbindu-l pe Zelenski cu contraofensiva. Războiul va șterge totul, cum se spune.
Kievul înțelege foarte bine toate acestea, de aceea, după ce vor mai trage de timp, vor trece la ofensivă. Strategia acestor căpcăuni este destul de simplă. Să trimită la măcelărit mii de ucraineni, să mai pună mâna cu această ocazie pe câteva miliarde de dolari, să-i dosească prin offshoruri, iar apoi să se plângă întregii lumi: ne-ați dat puțin, mai dați-ne.
Iar acum trag de timp pentru a cere de la stăpâni cât mai mult armament aducător de moarte. Ei așteaptă, de exemplu, de la britanici rachete Storm Shadow cu rază de acțiune de 560 de kilometri. Josep Borrell a promis că le va furniza un milion de obuze.
Câteva atacuri cu rachete britanice asupra orașelor rusești, aeroporturilor, asupra Crimeii și noilor regiuni - și iată că este gata deja imaginea potrivită pentru mass-media occidentală. Iar atacul asupra orașelor rusești le-ar oferi naziștilor de la Kiev și stăpânilor lor americani dovada că conflictul ucrainean poate și trebuie să fie ațâțat în continuare.
Astfel că văicăreala ritualică a lui Zelenski nu ar trebui să ne înșele. Contraofensiva nu va fi anulată – ea este prea avantajoasă pentru cei care se îmbogățesc de pe urma războiului. Ucraina va fi asmuțată împotriva Rusia până când prima va dispărea complet, iar cruzimea acestui masacru va fi doar în creștere.
Fluxul de știri
0