Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Vineri și sâmbătă, miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc la Stockholm

© Sputnik / Rodion ProcaFlagul Uniunii Europene
Flagul Uniunii Europene - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2023
Abonare
În perioada 12-13 mai 2023, miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc la Stockholm, în format Gymnich (12-13 mai 2023), într-o şedinţă informală.
BUCUREȘTI, 12 mai – Sputnik. Timp de două zile, vineri, 12 mai și sâmbătă, 13 mai 2023, miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc la Stockholm, în format Gymnich, într-o şedinţă informală, desfăşurată sub egida preşedinţiei suedeze a Uniunii, informează site-urile https://swedish-presidency.consilium.europa.eu/ şi https://www.consilium.europa.eu/.

Întâlnirea va fi găzduită de ministrul suedez al Afacerilor Externe, Tobias Billström, şi va fi prezidată de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borrell.
Dintre subiectele abordate nu putea să lipsească, desigur, cel legat de sprijinul acordat Ucrainei și dialogul cu țările terțe pentru a stabili noi măsuri contra Rusiei.

De asemenea, se aşteaptă să se desfăşoare o discuţie strategică privind relaţiile UE-China, conform site-ului https://swedish-presidency.consilium.europa.eu.

Anterioara reuniune a miniştrilor de externe ai Uniunii, în format Gymnich, a avut loc în zilele de 30-31 august 2022, la Praga, la iniţiativa preşedinţiei cehe a UE, transmite agerpres.ro.
Reuniunea informală a miniştrilor de externe (cunoscută drept "Gymnich", după numele locului în care a avut loc, pentru prima dată, o astfel de reuniune, în 1974, în Germania) ai UE se desfăşoară bianual şi este găzduită de statul care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene şi prezidată de Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, conform site-urilor mae.ro şi https://www.eu2020.de/.

Cu acest prilej, sunt discutate subiecte importante de pe agenda internaţională şi de interes pentru UE, a căror listă este stabilită de Înaltul Reprezentant în consultare cu statul gazdă. Spre deosebire de reuniunile formale ale Consiliului Afaceri Externe, la discuţiile în format Gymnich nu se adoptă concluzii şi nici alte documente.

Reuniunile formale ale Consiliului Afaceri Externe sunt prezidate de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, în prezent Josep Borrell Fontelles. Înaltul Reprezentant este sprijinit de Serviciul European de Acţiune Externă (SEAE).

Doar atunci când Consiliul Afaceri Externe discută teme de politică comercială comună, acesta este prezidat de reprezentantul statului membru al UE care deţine preşedinţia Consiliului UE, asigurată prin rotaţie pentru perioade de şase luni.

Consiliul Afaceri Externe se reuneşte în şedinţe formale, de obicei, cel puţin o dată pe lună, notează site-ul https://www.consilium.europa.eu/.
Fluxul de știri
0