Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

SUA și China au desfăşurat discuții la nivel înalt, neanunțate

© AP Photo / Julio CortezCapitoliu și drapele SUA
Capitoliu și drapele SUA - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2023
Abonare
Consilierul de la Casa Albă în domeniul securităţii naționale, Jake Sullivan, a avut întâlniri neanunțate, la Viena, miercuri și joi, cu Wang Yi, șeful Comisiei de Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez.
BUCUREŞTI, 12 mai – Sputnik.Într-un scurt comunicat, Casa Albă a descris întâlnirile ca fiind „discuții sincere, de fond și constructive” pe mai multe teme, de la conflictul dintre Rusia şi Ucraina până la tensiunile din strâmtoarea Taiwan, potrivit RT.
AP a citat un oficial american, al cărui nume nu a fost specificat, potrivit căruia Sullivan i-a spus lui Wang că Washingtonul „căută să depăşească” conflictul declanșat de balonul chinez la mare altitudine observat deasupra teritoriului SUA iarna trecută. SUA au susținut că balonul ar fi fost folosit pentru spionaj și au trimis un avion de luptă pentru a-l doborî, la începutul lunii februarie. Beijingul a precizat că a fost o navă aeriană de monitorizare a vremii care a deviat de la cursul ei.
Potrivit AP, ambele părți au convenit săptămâna aceasta că incidentul legat de balon a fost „nefericit” și că doresc „restabilirea canalelor de comunicare standard, normale”.
După cum a raportat joi Bloomberg, Casa Albă și-a intensificat eforturile pentru a avea mai multe întâlniri și discuţii cu oficiali chinezi la diferite niveluri. De asemenea, se relatează că îşi doreşte și un apel telefonic între președintele american Joe Biden și omologul său chinez, Xi Jinping. Cei doi lideri s-au întâlnit ultima dată în contextul summitului G20 din Indonezia, în noiembrie.
Tensiunile dintre Washington și Beijing sunt în prezent axate pe Taiwan și Asia-Pacific, unde ambele părți s-au acuzat reciproc că au efectuat mișcări de escaladare.
„SUA nu pot continua să aducă în atenţie problema comunicării, pe de o parte, în timp ce, pe de altă parte, continuă să suprime și să limiteze China”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, răspunzând la întrebarea unui reporter cu privire la relațiile bilaterale. El a cerut SUA să „îşi formeze o percepție corectă” asupra Beijingului și „să respecte liniile roșii trasate de China”.
Luna trecută, Beijingul a organizat exerciții militare în jurul Taiwanului, după ce președintele insulei, Tsai Ing-wen, a vizitat SUA. Beijingul consideră insula parte a teritoriului său și se opune ferm contactelor dintre Taipei şi oficiali străini. Washingtonul s-a abținut de la recunoașterea oficială a Taiwanului ca stat independent, dar a vândut arme către guvern și a promis că va apăra insula în cazul unui atac din partea Chinei continentale.
Fluxul de știri
0