Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

”Acordul cerealier” ar putea să-și înceteze existența - Verșinin

© Sputnik / Ilya Pitalevпшеница
пшеница - Sputnik Moldova, 1920, 12.05.2023
Abonare
Viceministrul rus de Externe Verșinin: acordul privind transportul de cereale își va înceta existența dacă nu se va ajunge la o înțelegere până pe 18 mai.
CHIȘINĂU, 12 mai – Sputnik. Inițiativa de la Marea Neagră și acordul cerealier care face parte din aceasta își va înceta existența în cazul lipsei consensului între participanții la negocieri, totodată sunt anunțate diverse termene de prelungire a acesteia, a declarat viceministrul de Externe al Federației Ruse Serghei Verșinin.
Întâlnirea la nivel înalt pentru discutarea inițiativei de la Marea Neagră a avut loc miercuri și joi la Istanbul, la nivelul miniștrilor adjuncți ai Apărării și Afacerilor Externe. Termenul de acțiune a inițiativei expiră pe 18 mai.
„Înseamnă că își va înceta existența”, a răspuns Verșinin la întrebarea RIA Novosti cu privire la variantele de acțiuni în cazul în care nu se va putea ajunge la un consens privind prelungirea acesteia până la 18 mai, ținându-se cont de interesele Federației Ruse privind livrarea îngrășămintelor.
„Este puțin probabil ca o inițiativă ce aduce beneficii unilaterale să poată fi recunoscută și confirmată de toți. Noi, evident, protejăm în primul rând interesele naționale ale Rusiei, ale producătorilor ei agricoli, ale producătorilor de îngrășăminte și, în cele din urmă, facem desigur acest lucru și cu luarea în calcul a situației generale de pe piața alimentară mondială – ea este destul de volatilă”, a declarat Verșinin pentru jurnaliștii ruși.
Vorbind despre termenele de prelungire a acordului, Verșinin a menționat că în cadrul întâlnirii au fost făcute diferite propuneri.
„Noi pornim de la faptul că a existat o decizie de prelungire pentru 60 de zile, 60 de zile expiră pe 18 mai. Activitatea, contactele continuă, dar totuși, toate celelalte termene și dorințe ale părților pot fi doar examinate, însă nu avem de gând să acționăm în pofida sau contrar intereselor noastre”, a menționat diplomatul.
Fluxul de știri
0