Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Kremlinul: Occidentul nu a tratat Rusia ca partener egal

© Sputnik / Alexey Maishev / Kremnin, MoscovaKremnin, Moscova
Kremnin, Moscova - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2023
Abonare
Prin extinderea NATO, Occidentul a forțat Rusia să lanseze operațiunea militară în Ucraina, refuzând să trateze Moscova ca partener egal, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
BUCUREŞTI, 11 mai – Sputnik, Doina Crainic. Vorbind pentru canalul sârb bosniac ATV, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că Moscova a încercat toate măsurile diplomatice de-a lungul anilor, dar Occidentul colectiv a fost interesat „doar de un tip de cooperare în care ei să fie în vârf, iar noi, sub nivelul lor”.
O serie de măsuri și greșeli ale Occidentului, care practic au dus la excluderea cooperării normale, Vestul încercând să-și impună voința asupra Rusiei, au dus în cele din urmă la decizia lui Putin de a lansa operațiunea în Ucraina, a explicat Peskov, potrivit RT.
SUA, UE și NATO s-au implicat apoi direct în conflict, alăturându-se de facto Kievului prin livrarea către Ucraina de bani, arme, muniție și echipamente militare, a adăugat purtătorul de cuvânt.
„Rusia este o țară prea mare pentru a fi tratată în acest mod și o țară prea puternică pentru a renunța la pozițiile sale”, a subliniat Peskov.
„Occidentul a fost cel care a extins NATO în șase valuri către granițele Rusiei”, apoi au mințit că nu ar fi promis niciodată că nu se vor extinde „nici măcar cu un centimetru spre Est”, a spus Peskov. Când au apărut dovezi că au fost făcute aceste promisiuni, Occidentul şi-a schimbat poziţia argumentând că nu s-a angajat la nimic în scris, a adăugat el.
„Statele occidentale au organizat lovitura de stat din Ucraina din 2014, în inima Europei. Poate că au uitat, așa că le amintim”, a explicat Peskov. El a amintit şi de faptul că diplomatul american Victoria Nuland a oferit produse de patiserie protestatarilor din Maidan și de modul în care guvernele german, francez și polonez au acordat garanții președintelui Viktor Ianukovici că lovitura de stat va fi anihilată.
„Aceleași state au închis ochii timp de opt ani, în timp ce regimul de la Kiev a folosit tancuri și artilerie împotriva propriului său popor”, a subliniat Peskov. „I-au descris pe oamenii care s-au opus loviturii de stat ca fiind separatiști și i-au bombardat și i-au ucis. Aceleași state au refuzat să spună un cuvânt de condamnare la adresa regimului de la Kiev și, ulterior, au refuzat să discute cu președintele Putin atunci când a propus un acord privind garanțiile de securitate pentru Rusia”, a amintit purtătorul de cuvânt.
În contextul în care Ucraina a devenit un stat anti-rus și şi-a exprimat dorinţa de a se alătura NATO, Rusia a fost forțată să își apere interesele și viața oamenilor din Donbas, a mai spus Peskov.
Transport petrolier - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2023
Economie
Bloomberg: Transporturile de petrol rusesc, în creştere, în ciuda reducerii producției
Fluxul de știri
0