Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cum are de gând Guvernul să ajute fermierii moldoveni – anunț oficial

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaGuvernul Recean în ședință
Guvernul Recean în ședință - Sputnik Moldova, 1920, 11.05.2023
Guvernul Recean în ședință
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova scrie că după întâlnirea de ieri a lui Dorin Recean cu agricultorii acestora din urmă li s-a făcut promisiunea că va fi monitorizată piața și că executivul va acționa în interesul tuturor fermierilor.
CHIȘINĂU, 11 mai – Sputnik. Guvernul, prin intermediul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, împreună cu reprezentanții asociațiilor producătorilor agricoli, va monitoriza odată la două zile, informațiile despre cantitatea de cereale importate din Ucraina, anunță serviciul de presă al Guvernului.
„În cazul înregistrării unui flux masiv de cereale, în măsura în care acestea nu vor mai putea fi stocate în depozitele din țară, Executivul va interveni pentru gestionarea situației în interesul producătorilor locali”, precizează sursa oficială.
Adică, executivul va interveni abia atunci când va sesiza că în Moldova fluxul de cereale va fi atât de masiv, încât nu va mai încăpea prin depozite! Dar până atunci nu are de gând să ia măsuri, ci să monitorizeze!
„Potrivit premierului, pe lângă mecanismul de monitorizare a importurilor, Guvernul propune un șir de măsuri de ordin economic, în vederea susținerii agricultorilor care au fost afectați de prețurile mari la motorină și îngrășăminte. „Vom identifica și vom oferi 100 de milioane de lei suplimentar, care vor compensa cheltuielile fermierilor pentru materia primă, și vom continua să identificăm resursele financiare necesare pentru subvenționarea pierderilor înregistrate. Obiectivul nostru este să acționăm în interesul tuturor agricultorilor din Republica Moldova”, a spus Recean.
Vicepremierul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, a subliniat că urmează a fi elaborat și un program de subvenționare a costurilor îngrășămintelor, în urma stabilirii cantităților folosite pentru însămânțarea suprafețelor, în toamna anului trecut: „Avem ferma convingere că, în urma acestor măsuri economice, se vor micșora prețurile de cost, și agricultorii din Republica Moldova, care exportă grâne vor fi mai competitivi în actualul context volatil pe piața internațională a cerealelor ”.
Senator în Senatul României,  Diana Șoșoacă - Sputnik Moldova, 1920, 10.05.2023
România
Diana Șoșoacă acuză ”cel mai înalt act de trădare în Parlamentul României”
Fluxul de știri
0