Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Veteranii americani din al Doilea Război Mondial, împiedicaţi să meargă la Moscova

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaБрифинг А. Антонова после заседания комитета по международным делам
Брифинг А. Антонова после заседания комитета по международным делам  - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2023
Abonare
Guvernul SUA a intimidat mai mulți veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, care doreau să zboare la Moscova pentru a asista la parada Zilei Victoriei.
BUCUREŞTI, 9 mai – Sputnik. Guvernul SUA a intimidat mai mulți veterani din cel de-al Doilea Război Mondial, care doreau să zboare la Moscova pentru a asista la parada Zilei Victoriei, a afirmat luni ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov.
Pentru al doilea an consecutiv, oficialii americani i-au împiedicat pe veteranii americani să se reunească cu colegii lor ruși de arme, a anunțat Antonov. Guvernul SUA chiar i-a ameninţat că le va anula pașapoartele dacă zboară în Rusia.
„Vrem ca soldații americani să știe că Rusia este mândră de contribuția lor la victoria comună. Politica ostilă a SUA nu va submina spiritul camaraderiei din timpul marelui Război patriotic. Considerăm că este datoria noastră să apărăm adevărul despre acești eroi”, a spus ambasadorul, citat de RT.
De asemenea, Antonov a subliniat creșterea rusofobiei în SUA, despre care a spus că a fost încurajată de guvern. El a acuzat mass-media americană că ignoră complet aniversarea înfrângerii puterilor naziste, pentru a evita acordarea vreunui credit URSS.
„Se încearcă falsificarea faptelor despre cel de-al Doilea Război Mondial, contribuția decisivă a Armatei Roșii la înfrângerea fascismului este ignorată, iar Uniunea Sovietică este exclusă din lista câștigătorilor. În același timp, rolul SUA și al Regatului Unit este exacerbat în mod nemeritat”, a mai spus ambasadorul.
De asemenea, Antonov a descris ca fiind o „dizgrație” și „batjocorire a istoriei și bunului simț” faptul că președintele ucrainean Vladimir Zelenski este sărbătorit în toată Europa, chiar dacă guvernul de la Kiev îi glorifică pe colaboratorii nazisti precum Stepan Bandera și mișcarea sa.
„Solicităm autorităților americane să îşi schimbe atitudinea și să înceteze să arate toleranţă faţă de naziști. Trebuie să fim sinceri cu privire la eroii căzuți. Nu mai distorsionați istoria. Încurajarea neo-nazismului și a rusofobiei este inacceptabilă”, a adăugat Antonov.
Ambasadorul a amintit că, în weekend, indivizi necunoscuţi au vandalizat pietrele ortodoxe funerare de la Cimitirul Rock Creek din Washington. Potrivit preotului local al parohiei rusești, atacatorii au vandalizat și capela, în special icoana Sf. Ioan din Shanghai și San Francisco.
Fluxul de știri
0