Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Exporturile de cereale: Ucraina amenință Republica Moldova cu sancțiuni

© Sputnik / Alexandr Kryazhev / Accesați arhiva multimediaRecoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă
Recoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă - Sputnik Moldova, 1920, 09.05.2023
Recoltarea cerealelor în regiunea Novosibirsk, Federația Rusă
Abonare
Ucraina consideră o eventuală decizie a Republicii Moldova de a opri temporar importurile de cereale ucrainene ca fiind „un pas extrem de neprietenos”.
BUCUREȘTI, 6 mai -Sputnik. Reacția autorităților de la Kiev vine după ce ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare din Moldova, Vladimir Bolea, a discutat, pe 6 mai, cu omologul său ucrainean, Mikola Solski, despre interzicerea importurilor de grâne din Ucraina.
În același timp, agricultorii moldoveni anunță că vor ieși la proteste dacă guvernul condus de Dorin Recean nu va lua această hotărâre săptămâna aceasta.
Potrivit unui comunicat al ministerului, Bolea i-a spus oficialului ucrainean că agricultorii moldoveni sunt îngrijorați că nu vor avea spații pentru a stoca noua recolta de cereale, deoarece, la ora actuală, au încă depozitele pline din cauza prețurilor mici de pe piață.
„În același timp, tendința de export a cerealelor autohtone are o dinamică descendentă, cheltuielile de logistică au crescut și prețurile la bursele internaționale s-au prăbușit. Fermierii noștri au nevoie să-și valorifice stocurile de cereale și să se pregătească de noul sezon agricol. Noi suntem solidari cu poporul ucrainean care este impus să facă față multiplelor provocări în acest război și condamnăm cu desăvârșire atrocitățile agresorilor”, a explicat Vladimir Bolea.
Mikola Solski și-a exprimat dezacordul cu o astfel de decizie din partea Chișinăului și a subliniat că motivele sunt neclare, întrucât Ucraina nu importă cereale din R. Moldova. Negocierile dintre autoritățile de la Chișinău și Kiev privind aplicarea restricțiilor respective continuă, se arată într-un comunicat al Ministerului ucrainean al Politicii Agrare și Alimentației.
În același timp, viceministrul Dezvoltării Economice, Comerțului și Agriculturii de la Kiev, Taras Kacika, a declarat pentru publicația „Evropeiska Pravda” că Ucraina va răspunde la aceste restricții prin interzicerea tuturor importurilor moldovenești.
„Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Republicii Moldova va fi considerată un pas extrem de neprietenos și ar presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a spus Taras Kacika.
Moldova a exportat, în 2022, în Ucraina produse și mărfuri în valoare de 151 milioane de dolari. Este vorba, în special, de combustibil pe care l-a adus, la rândul său, din România. De asemenea, datele statistice din Ucraina arată că statul vecin a importat din R. Moldova vin în valoare de 16 milioane de dolari, tanin (15 milioane de dolari), legume și produse procesate (16 milioane de dolari), nuci (15 milioane de dolari) și metale feroase (10 milioane de dolari).
Fluxul de știri
0