România
Știri, articole și comentarii despre viața publică din România

România: roșii scumpe „bio” dar... cu chimicale

© Photo : Facebook / EcoparadisLegume de la ferma lui Vasile Niculiță
Legume de la ferma lui Vasile Niculiță - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2023
Abonare
În piețele din România s-au vândut legume ”bio” cu foarte multe chimicale periculoase. Autoritățile statului reacționează.
BUCUREȘTI, 8 mai -Sputnik. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, este categoric: se vor tăia subvențiile pentru producătorii agricoli care depășesc limita admisă pentru substanțele toxice folosite în agricultură.
În contextul unei anchete care a scos la iveală faptul că mai mulţi legumicultori ar fi pus în vânzare legume stropite cu substanţe toxice având o concentraţie de până la de opt ori mai mare decât limita admisă, Daea a avertizat că ministerul Agriculturii va sancționa și el, independent față de poliție.
Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău a informat recent că au fost organizate mai multe percheziţii în judeţele Buzău şi Ilfov, în urma cărora au depistat în flagrant un bărbat care transporta sute de recipiente cu substanţe chimice provenite din Turcia.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, una dintre persoane ar fi procurat substanţele respective având o concentraţie mai mare faţă de cea admisă în Uniunea Europeană. Ceilalţi doi suspecţi, agricultori din comuna Glodeanu Sărat, creşteau gradual saturaţia soluţiei cu până la de opt ori mai mult pentru a forţa coacerea legumelor într-un timp cât mai scurt, în scopul de a fi comercializate în perioada când preţul acestora este mai ridicat. După ce roşiile, ardeii şi alte legume din solarii se coceau, erau vândute în depozite en-gros aflate în relaţii contractuale cu hipermarketuri, astfel încât au existat cazuri în care legumele ajungeau la raft în categoria produselor BIO.
O propunere a senatorului Vlad Mircea Pufu vizează introducerea de teste rapide care să fie aplicate de administrația prețurilor, pentru a preveni consumul de legume toxice.
„Oamenii trebuie să ştie ce mănâncă! Cerem introducerea de teste rapide în pieţele din Buzău, pentru depistarea substanţelor neconforme din legume şi fructe! În ultimii ani, românii au înţeles că legumele şi fructele autohtone sunt mai sănătoase. Tendinţele de pe piaţă arată că numărul celor care aleg produse autohtone este în creştere. Sunt însă ele cu adevărat sănătoase? Este o întrebare legitimă, care apare după ce, recent, poliţia a descoperit doi legumicultori din Glodeanu Sărat, bazin de tradiţie din judeţul Buzău, că foloseau substanţe toxice, interzise în România, pentru o dezvoltare mai rapidă a legumelor. Sunt prea puţine probe prelevate în pieţe, iar pentru cele care ajung în laboratoare, rezultatele analizelor vin prea târziu, când produsele sunt consumate demult de cumpărători. Nu au existat, până acum, probe care să indice depăşiri ale valorilor maxime admise. Dar de ce să nu prevenim şi să testăm mai mult?”, precizează senatorul Vlad Pufu în textul unei petiții online.
Fluxul de știri
0