Editoriale
Editorialiștii Sputnik și RIA Novosti analizează procesele politice și sociale din țara noastră și din lume și fac pronosticuri privind evoluțiile ulterioare

Rector universitar: sunt posibile și în România masacre ca în Serbia

© Photo : Universitatea Babeş-BolyaiDaniel David
Daniel David - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2023
Daniel David
Abonare
Rectorul Universității din Cluj Napoca atrage atenția: în România se poate repeta ceva similar cu tragediile din Serbia, iar motivul este acela că ne aflăm în contexte similare, de disoluție a autorității democratice.
BUCUREȘTI, 8 mai -Sputnik. Daniel David, rectorul Universității Babeș Bolyai, din Cluj Napoca a atras atenția trebuie să se îndrepte spre zona de prevenție, iar rolul școlii și al familiei este esențial pentru a compensa celelalte instituții slabe ale statului și ale societății.
„Vedem Serbia într-o cultură similară cu a noastră, de aceea suntem mai reactivi și mai șocați de ceea ce se întâmplă. În Serbia se întâmplă ce se întâmplă și în România. Serbia se află într-o stare de emancipare, unde instituțiile sunt slăbite. Când vii pe fondul unor instituții slabe, încă neconstruite după standarde moderne, apar astfel de lucruri. În toată lumea apar astfel de situații, important e la ce nivel le ținem și, foarte important, ce facem ca modalitate de reacție atunci când apar în general, în lume. Mi se pare că societățile democratice sunt bolnave în momentul acesta. E o boală foarte gravă, iar boala e mult mai gravă în România, în Europa centrală și de est”, a spus David.
”Ce n-au înțeles societățile chiar mai avansate democratic e că s-a produs o ruptură fundamentală în anii 90, începutul lui 2000. Puțină lume a conștientizat că, odată cu apariția internetului am intrat în a patra revoluție industrială. Internetul a venit și a atacat într-un fel toate fundamentele democratice, având acces la internet, democrația nu mai merge neapărat pe ideea de reprezentativitate, iar încrederea și adevărul au început să fie subminate. Sunt schimbări fundamentale care au lovit în zona aceasta democratică. Democrația spera ca accesul la internet va lovi în societățile autoritare, dar trecerea merge în zona de anarhie, nu ai înlocuit o zonă autoritară cu una democratica, însăși democrația e sub asediu și nu a fost pregătită pentru acest lucru”, a mai explicat rectorul UBB, la un post românesc de televiziune.
Fluxul de știri
0