Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președintele ceh: Occidentul, să fie pregătit pentru un rezultat nefavorabil în Ucraina

© AFP 2024 / MICHAL CIZEKPetr Pavel
Petr Pavel - Sputnik Moldova, 1920, 08.05.2023
Petr Pavel
Abonare
Ucraina va suferi „pierderi teribile”, indiferent care va fi evoluţia contraofensivei planificate, a avertizat preşedintele ceh.
BUCUREŞTI, 8 mai – Sputnik. Conflictul dintre Rusia și Ucraina s-ar putea să nu se încheie cu o victorie pentru Kiev, iar susținătorii săi occidentali ar trebui să se pregătească pentru un astfel de rezultat, a declarat președintele ceh Petr Pavel pentru ziarul The Guardian.
„Cred că trebuie să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a-i încuraja pe ucraineni și a-i sprijini să aibă succes. Dar, pe plan intern, ar trebui să fim pregătiți și pentru alte situații neprevăzute”, a spus Pavel, care s-a aflat la Londra pentru a asista la încoronarea regelui Carol al III-lea.
Multe lucruri vor depinde de rezultatul contraofensivei de primăvară planificate de Ucraina, a explicat liderul ceh, care are experiență în domeniul informațiilor și a fost președintele Comitetului Militar NATO între 2015 și 2018.
Kievul nu ar trebui să „subestimeze rușii pentru că aceştia au suficientă forţă militară şi suficient echipament”, a adăugat acesta.
„Și, desigur, a fi în poziţia de apărare face lucrurile mai uşoare pentru ei, pentru că Ucraina va fi suferit pierderi teribile, chiar dacă sunt bine pregătiți. Aşadar, atacarea unui inamic precum Rusia va fi dificilă, iar rușii nu vor fi luaţi prin surprindere”, a adăugat preşedintele Cehiei, citat de RT.
Președintele ceh, care a vizitat Kievul împreună cu omologul său slovac Zuzana Caputova, la sfârșitul lunii aprilie, a declarat că președintele ucrainean Vladimir Zelenski le-a cerut muniție. Cei de la Kiev cred că încă nu au tot ce le trebuie pentru a lansa contraofensiva, a adăugat el.
„Ar putea exista o tentație din partea unora de a-i împinge să demonstreze niște rezultate”, dar ucrainenilor trebuie să li se permită să se pregătească pe deplin pentru asaltul asupra liniilor rusești, a avertizat Pavel.
„Va fi extrem de dăunător pentru Ucraina dacă această contraofensivă va eșua, pentru că nu vor mai avea nicio șansă, cel puțin nu anul acesta”, a adăugat acesta.
La sfârșitul lunii aprilie, Zelenski i-a asigurat pe jurnaliștii străini că „contraofensiva va avea loc” și și-a exprimat speranța că va avea succes. De asemenea, ministrul ucrainean al Apărării, Aleksei Reznikov, a spus că trupele Kievului sunt „în general pregătite pentru atac” și așteaptă doar să primească ordine de la înalții oficiali.
Totuşi, în urmă cu câteva săptămâni, un raport Politico a susținut că principalul susținător al Ucrainei, SUA, este îngrijorat că impactul contraofensivei ar putea fi sub așteptări.
Rusia, care a construit fortificații de-a lungul liniei frontului în ultimele șase luni, a spus că este pregătită să respingă atacul. Viceministrul rus de Externe Mihail Galuzin a avertizat, săptămâna trecută, că această contraofensivă va avea „consecințe deplorabile” pentru Kiev.
Fluxul de știri
0