Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vaticanul se desparte de Occidentul colectiv

© AP Photo / Gregorio BorgiaPope Francis celebrates the Easter Mass, in St. Peter's Basilica at the Vatican, Sunday, April 16, 2017
Pope Francis celebrates the Easter Mass, in St. Peter's Basilica at the Vatican, Sunday, April 16, 2017 - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2023
Abonare
Vaticanolog renumit concluzionează: Este un decalaj tot mai mare între agenda Bisericii Catolice și agenda Occidentuluyi colectiv.
BUCUREȘTI, 6 mai -Sputnik. John Allen Jr., unul din cei mai cunoscuți specialiști în problemele Vaticanului (vaticanolog), constată că Biserica Catolică, considerată până de curând una din vocile Occidentului, s-a desprins radical de interesele acestuia. Iar criza ucraineană a marcat divorțul între Vatican și Vest.â
„În criza ucraineană, Papa Francisc a luat o poziție care îl plasează mai degrabă la egalitate cu Beijingul , New Delhi și Brasilia decât cu Washingtonul , Londra sau Bruxellesul . El pledează pentru o încetare a înarmării Ucrainei de către Occident și solicită încetarea focului”, a spus observatorul.
„Din punct de vedere istoric, Sfântul Scaun a practicat ceea ce oamenii de știință numesc modelul de diplomație de „mare putere”, alăturându-se superputerii vremii. Timp de secole, aceasta a însemnat alianțe de facto cu Sfântul Imperiu Roman, Monarhia Franceză și Imperiul Austro- Ungar. În anii 1900, Roma a devenit atât de atașată de puterile occidentale încât Pius al XII-lea, care a fost un anticomunist feroce și lider al Bisericii Catolice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost supranumit „capelanul NATO ”, se spune în articol.
Declarațiile papei și noua agendă a Vaticanului reflectă confruntarea dintre Nordul Global și Sud, iar apelurile Vaticanului pentru Ucraina coincid cu opinia majorității catolicilor care nu se află în țările NATO, a rezumat jurnalistul american.
Fluxul de știri
0