Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ucraina a amenințat Moldova cu stoparea importurilor

© Sputnik / Evgenya NovozheninaKiev
Kiev - Sputnik Moldova, 1920, 07.05.2023
Abonare
Ministerul Agriculturii și Ministerul Economiei al Ucrainei au criticat intenția Chișinăului de a restricționa importul de cereale și semințe oleaginoase din această țară în Moldova.
CHIŞINĂU, 7 mai - Sputnik. Ca răspuns la restricțiile impuse de Chișinău privind aprovizionarea cu cereale ucrainene, Kievul va interzice în totalitate toate importurile din Moldova, a declarat sâmbătă, pentru presa ucraineană, Taras Kachka, viceministrul Economiei din Ucraina.
Anterior, serviciul de presă al Ministerului Agriculturii al Republicii Moldova a raportat că viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii Vladimir Bolea a notificat Kievului planurile Chișinăului de aderare la decizia UE de a introduce o măsură temporară pentru importurile de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui ce vin din Ucraina.
„Am informat Chișinăul că orice restricție din partea Moldovei va fi considerată un pas extrem de neprietenos și va presupune interzicerea imediată a tuturor importurilor din Moldova”, a spus Kachka.
Ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei, Mykola Solsky, a criticat și intenția Chișinăului de a impune restricții la importul de cereale și semințe oleaginoase ucrainene.

"Nikolai Solsky și-a exprimat dezacordul cu o astfel de decizie din partea Republicii Moldova. El a mai menționat că motivele unei astfel de decizii sunt neclare, deoarece Ucraina nu importă aceste culturi în Republica Moldova", se arată pe site-ul Ministerului a Politicii Agrare a Ucrainei.

Anterior, Solsky a vizitat Chișinăul, unde s-a întâlnit cu omologul său din Moldova. Vladimir Bolya a spus că volumele de cereale produse local în depozite sunt mari, ceea ce pune presiune asupra fermierilor care se tem că nu va fi suficient spațiu pentru o nouă cultură.
Despre faptul că Republica Moldova, în urma mai multor țări UE, intenționează să introducă o interdicție temporară a importului de cereale din Ucraina, a anunțat ministrul moldovean vineri, la o întrevedere cu ambasadorul UE la Chișinău, Janis Mazeiks.
Anterior, decizia Comisiei Europene a limitat libera circulație a cerealelor ucrainene în Bulgaria, Ungaria, Polonia, România și Slovacia.
Fluxul de știri
0