Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Organizația pentru Cooperare din Shanghai – un mini-ONU al ţărilor nonoccidentale

© POOL / Accesați arhiva multimediaOrganizația pentru Cooperare din Shanghai
Organizația pentru Cooperare din Shanghai - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2023
Abonare
Organizația pentru Cooperare din Shanghai (OCS) are potențialul de a deveni o mini-ONU a naţiunilor nonoccidentale, a spus un analist indian pentru Sputnik.
BUCUREŞTI, 6 mai – Sputnik. Reunind în prezent 8 țări, inclusiv China, India și Rusia, Organizația pentru Cooperare din Shanghai (OCS) ar putea fi transformată într-o „organizație mondială a noii ere”, a declarat pentru Sputnik Robinder Sachdev, analist indian în diplomație geopolitică și economică, fondatorul Institutului Imagindia.
În prezent, miniştrii de Externe ai țărilor membre ale OCS se întâlnesc în India.
„OCS are ocazia istorică de a deveni o mini-organizaţie modernă și ideală a Națiunilor Unite din Asia, Africa și America Latină”, a spus Sachdev.
În această viziune, OCS „ar putea avea un Consiliu de securitate, o Adunare generală şi chiar să creeze o forță de menținere a păcii”. Organizația ar fi astfel „un mini-ONU, care ar putea colabora și ajuta ONU să soluţioneze provocări globale”.
Potrivit lui Robinder Sachdev, OCS astfel globalizată poate avea membri non-americani și non-europeni, având însă ușile deschise și către națiunile occidentale.
Cu toate acestea, înainte de această extindere, OCS va trebui să-și clarifice poziția cu privire la Occident, a mai spus expertul.

Membri noi

Extinderea OCS este una dintre principalele chestiuni de pe ordinea de zi a grupului care se întâlnește pe 4 și 5 mai pe insula indiană Goa.
Miniștrii de Externe din țările membre analizează proiectul de rezoluţie privind aderarea la OCS a Iranului și examinează cererea Minskului cu privire la o posibilă apartenență accelerată a Belarusului. În plus, în cadrul întâlnirii, vor fi semnate memorandumuri cu privire la acordarea statutului de partener de dialog unor ţări precum Bahrain, Kuweit, Birmania, Maldive și Emiratele Arabe Unite.
Fondată în 2001, OCS include opt țări: China, India, Pakistan, Rusia, Kazahstan, Kirgazistan, Uzbekistan și Tadjikistan.
Fluxul de știri
0