Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Maria Zaharova: De ce şeful politicii externe a UE are o „mentalitate colonialistă”

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2023
Abonare
Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a arătat o mentalitate colonialistă și o lipsă de înțelegere a situaţiei geopolitice atunci când a respins planul de pace al Chinei pentru Ucraina.
BUCUREŞTI, 6 mai – Sputnik. Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a arătat o mentalitate colonialistă și o lipsă de înțelegere a situaţiei geopolitice atunci când a respins planul de pace al Chinei pentru Ucraina, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.
Diplomatul rus l-a criticat vineri pe Borrell pentru afirmaţiile pe care le-a făcut la un eveniment din orașul italian Florența. Oficialul UE a spus că condițiile stabilite de președintele ucrainean Vladimir Zelenski sunt singura cale viabilă spre soluționarea conflictului cu Rusia și a respins propunerea de pace a Chinei, dezvăluită în februarie, spunând că „nu este un plan de pace”.
„A nu lua în serios propunerile formulate în numele unei cincimi din populația planetei și de către o economie mondială de top – această atitudine nu poate veni decât de la o persoană care nu știe nimic despre geopolitică sau are o mentalitate colonialistă, care nu respectă oamenii pe care îi consideră inferiori lor înșiși”, a spus Zaharova, referindu-se la Borrell.
Diplomatul rus a descris condițiile lui Zelenski pentru pace drept „un ghid american pentru incitarea la conflicte în Europa”, ceea ce sugerează că Borrell pledează pentru poziția Kievului sub presiunea exercitată de Washington.
„Dacă UE ar putea avea propria opinie, nu ar fi fost în situația în care se află astăzi”, a remarcat Zaharova.
Potrivit Moscovei, conflictul cu Ucraina este parte a unui război prin procură purtat împotriva Rusiei de către Washington. UE, care a copiat conducerea SUA în ceea ce priveşte impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei și trimiterea de arme către Kiev, nu decide propria politică externă și, prin urmare, a sacrificat interesele naționale ale statelor membre, susţin oficialii ruși.
Borrell s-a confruntat cu acuzații de rasism anul trecut, după ce a descris Europa drept o „grădină” și majoritatea celorlalte părți ale lumii ca fiind o „junglă”. El a negat că metafora a fost folosită cu conotații colonialiste, dar totuși și-a cerut scuze.
Fluxul de știri
0