Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

EAU au primit statutul de partener în cadrul Organizației de Cooperare din Shanghai

© Sputnik / Yuryi Abramochkin / Accesați arhiva multimediaMonument edificat în cinstea fondării statului federativ Emiratele Arabe Unite
Monument edificat în cinstea fondării statului federativ Emiratele Arabe Unite - Sputnik Moldova, 1920, 06.05.2023
Abonare
Emiratele Arabe Unite au primit statutul de partener de dialog în cadrul Organizației de Cooperare din Shanghai
CHIȘINĂU, 6 mai Sputnik. Emiratele Arabe Unite au primit oficial statutul de „partener de dialog” în cadrul Organizației de Cooperare din Shanghai (SCO), relatează agenția de știri de stat din Emiratele Arabe Unite WAM.
„Emiratele Arabe Unite au primit oficial statutul de „partener de dialog” în cadrul SCO în marja unei reuniuni a Consiliului Miniștrilor Afacerilor Externe aiOrganizației... Punctul culminant al participării EAU a fost semnarea unui memorandum de înțelegere cu privire la aderarea la SCO ca partener de dialog”, se spune în mesaj.
Se menționează că țara a fost reprezentată la ceremonia de semnare a memorandumului de către ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în India , Abdel Nasser al-Shaali.
Statutul de „partener de dialog” al OCS, „reprezintă” eforturile continue ale EAU de a menține și dezvolta parteneriate cu țări și organizații multilaterale din întreaga lume.
În timpul semnării memorandumului, ministrul de externe al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah bin Zeid Al Nahyan, a subliniat rolul important pe care l-a jucat organizația în menținerea stabilității politice și a prosperității economice în toată Eurasia și nu numai. El a menționat, de asemenea, că țara sa este conștientă de importanța excepțională a organizațiilor precum SCO în construirea și menținerea cooperării între statele membre în cadrul atingerii obiectivelor comune.
Summitul de două zile al miniştrilor de externe ai SCO a fost deschis joi în statul indian Goa . După cum a declarat Ministerul rus de Externe în ajunul întâlnirii , diplomații vor acorda o atenție substanțială extinderii organizației - în special, vor aproba un proiect privind acordarea Iranului a statutului de stat membru al OCS și vor discuta despre apelul Belarusului . privind o eventuală accelerare a procedurii de admitere a acesteia în organizaţie. Tot în marginea întâlnirii, este de așteptat să semneze memorandumuri privind acordarea statutului de partener de dialog SCO Bahrain , Kuweit , Myanmar , Maldive.și Emiratele Arabe Unite, care vor deschide noi oportunități pentru conectarea acestor țări la activitatea asociației în domenii de interes reciproc. Reuniunea ministerială va deschide etapa finală a pregătirilor pentru summitul SCO sub președinția Indiei, care este programat pentru 3-4 iulie la New Delhi .
Membrii SCO sunt Rusia, India, China , Pakistan și patru țări din Asia Centrală : Kazahstan , Kârgâzstan , Tadjikistan și Uzbekistan . India și-a asumat președinția grupului SCO în septembrie anul trecut și este gazda în acest an. Ca parte a președinției sale în organizație, India a organizat aproximativ 100 de evenimente: reuniuni ministeriale și întâlniri de experți, forumuri, seminarii și festivaluri menite să promoveze cooperarea diversă în cadrul SCO.
Fluxul de știri
0